Με μελανά χρώματα περιέγραψε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου της Ουκρανίας με την Ρωσία, λόγω της δραματικής έλλειψης επαρκούς αριθμού αντιαεροπορικών συστημάτων και βλημάτων για το πυροβολικό.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με διεθνείς προσωπικότητες, ο Ουκρανός Πρόεδρος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει πως “η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο, εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν εγκρίνει το πακέτο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμυντικής βοήθειας”.
Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του Ζελένσκι προς τη Δύση για άμεση παροχή στρατιωτικής βοήθειας αντικατοπτρίζουν την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ουκρανικές δυνάμεις στα μέτωπα του Ντονμπάς, του Χαρκόβου και της Ζαπορίζια. Η Ρωσία, παρά τις ασφυκτικές δυτικές κυρώσεις, έχει κατορθώσει να αναβιώσει την αμυντική της βιομηχανία και αντικαθιστά με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις μεγάλες απώλειες σε αμυντικό υλικό που υφίσταται στον πόλεμο με την Ουκρανία. Επιπρόσθετα, οι Ρώσοι έχουν προσαρμόσει σε σημαντικό βαθμό τα οπλικά τους συστήματα στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο μέτωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεχνολογική αναβάθμιση της σοβιετικής εποχής βόμβας αέρος-εδάφους FAB-1500 με σύστημα τηλεπλοήγησης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκτόξευσης από απόσταση 60 χιλιομέτρων. Έτσι τα ρωσικά Σουχόι έχουν την δυνατότητα να εξαπολύουν καταστροφικούς βομβαρδισμούς από απόσταση ασφαλείας αποφεύγοντας την ουκρανική αεράμυνα.
Η μοναδική αξιόπιστη απάντηση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς είναι τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Patriot, η προμήθεια των οποίων όμως έχει κολλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο λόγω της άρνησης των Ρεπουμπλικανών βουλευτών να αποσυνδέσουν το σχετικό νομοσχέδιο από σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στο μεταναστευτικό. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αναμένεται να κάνει αυτήν την εβδομάδα μια προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο από το νομοθετικό σώμα, αλλά οι αντιστάσεις μέσα στο ίδιο του το κόμμα είναι ισχυρές. Το δόγμα του απομονωτισμού έχει αποκτήσει πλέον πολύ ισχυρά ερείσματα στο κόμμα που μέχρι πρόσφατα πρέσβευε με καθολικό τρόπο το δόγμα της Pax Americana. Το αφήγημα που εκπέμπεται από τον Τραμπ και τους οπαδούς του είναι πλέον ότι η Αμερική έχει τα δικά της προβλήματα και δεν μπορεί να “σπαταλά” πόρους σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως ισχυρίζονται ότι είναι το ουκρανικό.
Το κενό στην ουκρανική άμυνα θα μπορούσε ενδεχομένως να καλυφθεί σε ένα βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκεί υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες για το είδος του οπλισμού που πρέπει να λάβει η Ουκρανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην αποστολή πυραύλων μέσου βεληνεκούς Taurus, με τους οποίους οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να πλήξουν στρατηγικούς στόχους σε βάθος έως και 500 χιλιομέτρων εντός της Ρωσίας. Παράλληλα προχωρά με αργό ρυθμό το πρόγραμμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία. Ένα μέρος αυτού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ ανέλαβαν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ενώ θα μπορούσαν να είχαν απορροφηθεί πολύ περισσότερα κονδύλια εάν δεν είχαν απενεργοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια οι αντίστοιχες γραμμές παραγωγής.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων αγροτών στις ελεύθερες εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ. Η Πολωνία και η Γαλλία ηγούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της κίνησης για περιορισμό των εισαγωγών και οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει ρίξει το βάρος των διπλωματικών προσπαθειών στην διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης ειρήνης υπό την αιγίδα της Ελβετίας και με τη συμμετοχή τουλάχιστον 80 κρατών, όχι όμως και της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Ουκρανός Πρόεδρος θα απευθύνει την Τετάρτη χαιρετισμό στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο θα συμμετάσχουν δεκάδες ξένοι αξιωματούχοι και θα πραγματοποιηθεί και κλειστή σύσκεψη υπό την αιγίδα του NATO.
Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατη αυτήν την στιγμή η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ρωσία για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι φανερό πως θεωρεί ότι η Ρωσία έχει κερδίσει το μομέντουμ στον πόλεμο και, σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία, ετοιμάζει μια νέα μαζική επίθεση τον Μάιο ή τον Ιούνιο επιστρατεύοντας ακόμη 300.000 Ρώσους πολίτες. Όλοι επίσης στην Δύση γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ειρήνευσης και με τη Ρωσία. Οι διαφωνίες είναι βασικά στο πότε. Οι θιασώτες της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και έναρξης διαπραγματεύσεων υπονοούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να μπει αναγκαστικά από δυσμενή θέση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πλειοψηφία όμως των χωρών της Δύσης θεωρεί ότι η Ουκρανία πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω, ούτως ώστε να είναι εκείνη σε θέση ισχύος όταν αποφασιστεί ότι ήρθε η ώρα για διαπραγματεύσεις ειρήνευσης. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει και η Δύση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους προς την Ουκρανία για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, ώστε εκείνη να μπορεί να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί πολύ σύντομα, η Ουκρανία θα κινδυνεύσει με κατάρρευση του μετώπου και η Δύση θα έχει υποστεί μια ανεπανόρθωτη στρατηγική ήττα.