Στην Αθήνα απόψε ο Σολτς, αύριο η συνάντηση με Μητσοτάκη -Επίσκεψη στην Ακρόπολη και βαριά ατζέντα - iefimerida.gr

Στην Αθήνα απόψε ο Σολτς, αύριο η συνάντηση με Μητσοτάκη -Επίσκεψη στην Ακρόπολη και βαριά ατζέντα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο
Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο / Φωτογραφία Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Όλαφ Σολτς θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα με μια βαριά ατζέντα στο πρόγραμμά του, και θα είναι ο πρώτος Γερμανός καγκελάριος που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2004.

Η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ, επισκέφτηκε την Ελλάδα πέντε φορές στα 16 χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία και είχε συναντήσεις με διαφορετικούς πρωθυπουργούς σε διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το πολυαναμενόμενο ταξίδι στην Αθήνα βρίσκεται ψηλά στη γερμανική ατζέντα εδώ και καιρό. Στο παρελθόν ανήκουν τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης και της λιτότητας, με τη «σκυτάλη» να έχουν πάρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, με καθημερινές απειλές από πλευράς Τουρκίας. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις άλλωστε, βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά επίπεδα, μακριά από τις «σκιές» του παρελθόντος.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, μία μέρα μετά την κρίσιμη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στο Παρίσι και μία ημέρα πριν από την εθνική μας επέτειο την 28η Οκτωβρίου. Στο ταξίδι-εξπρές του στην Αθήνα, ο καγκελάριος της Γερμανίας θα επισκεφθεί και την Ακρόπολη.

Τι θα συζητηθεί

Σημαντική για τη γερμανική κυβέρνηση είναι η ιδιότυπη ανταλλαγή αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία). Υπάρχουν οι συμφωνίες «Ringtausch», που εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης. Η Γερμανία δεν θέλει να τα στείλει απευθείας στην Ουκρανία, για να μην γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους φαίνεται να επωφελούνται από την αναβάθμιση των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Welt, ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος», στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.


Ενεργειακός κόμβος το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το γερμανικό ενδιαφέρον είναι έντονο για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η γερμανική κυβέρνηση είναι προσεκτική στις ανακοινώσεις της, ωστόσο εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο.


Είναι η ώρα να θιγούν προσφυγικό, υποβρύχια και επανορθώσεις;

Ενδέχεται να συζητηθεί και το μεγάλο «αγκάθι» της διαχείρισης του προσφυγικού, στη σκιά των καθημερινών πλέον αναφορών στα γερμανικά ΜΜΕ για σκιώδεις πρακτικές βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Deutsche Welle θέτει επίσης το ερώτημα αν η ελληνική πλευρά ζητήσει «εξηγήσεις» για το ζήτημα πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι εάν θα τεθεί εκ νέου -όπως και το καλοκαίρι στην Αθήνα από τον Νίκο Δένδια προς την Αναλένα Μπέρμποκ- το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφική επέλαση της Βέρμαχτ.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, ακόμη κι αν η νυν πολωνική κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού PiS μπορεί να επιδιώκει μια σύμπλευση με την Ελλάδα στο πεδίο της νομικής διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων, η Αθήνα φαίνεται για την ώρα να έχει άλλες, πιο επείγουσες προτεραιότητες για να διεκδικήσει κάτι τέτοιο και μάλιστα μαζί με την Πολωνία. Τη διαχείριση των συνεπειών του μεγάλου πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, την οικονομικοπολιτική σταθερότητα και την αποφυγή μιας επικίνδυνης ανάφλεξης στα ανοιχτά του Αιγαίου.


Συνάντηση Σολτς-Μακρόν στο Παρίσι για να γεφυρωθεί το χάσμα

Μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος θα αναχωρήσει αμέσως για την Αθήνα, όπου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα θα είναι σύντομη, χωρίς άλλες συναντήσεις.

Ο ηγέτης της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ θα συναντηθεί αρχικά σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσουν μια ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη σχέση, που έχει πληγεί σοβαρά, έπειτα από αρκετούς μήνες διχασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γαλλογερμανικός άξονας υπήρξε ανέκαθεν η κινητήριος δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι είναι μια ευκαιρία αυτή η σχέση να ξαναβρεί τον δρόμο της.

Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ήρθαν στην επιφάνεια, όταν ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ