Τη στιγμή που ένας άνδρας βγαίνει πλέον ελεύθερος από τη φυλακή, έχοντας περάσει περισσότερες από 3 δεκαετίες καταδικασμένος για μια απόπειρα ληστείας που δεν διέπραξε ποτέ, κατέγραψε η κάμερα.
Ο Σίντνεϊ Χολμς αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα, αφού εξέτισε 34 χρόνια από τα 400 που του είχαν επιβληθεί για μια απόπειρα ληστείας του 1988, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Innocence Project της Φλόριντα.
Το συγκινητικό βίντεο δείχνει τον 57χρονο πλέον Χολμς να βαδίζει προς την ελευθερία του – και στην αγκαλιά των ανυπόμονων συγγενών του.
Όπως δήλωσε ο Χολμς στο Local 10 News, ήξερε πως αυτή η μέρα θα ερχόταν «αργά ή γρήγορα». «Και σήμερα είναι η μέρα αυτή» πρόσθεσε. «Δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια… είναι συγκλονιστικό».
Το έγκλημα για το οποίο μπήκε φυλακή
Ο Χολμς είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί το 1988 για ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο της κομητείας Μπρόουαρντ με δύο θύματα. Συνδέθηκε με το έγκλημα επειδή το καφέ αυτοκίνητό του ήταν παρόμοιο με την περιγραφή του οχήματος που οδηγούσε ο ύποπτος, ανέφερε το Innocence Project.
Παρά το άλλοθί του και τις διαφορές μεταξύ του οχήματός του και αυτού που εθεάθη στον τόπο του εγκλήματος, ο Χολμς θεωρήθηκε ύποπτος. Στην συνέχεια, αναγνωρίστηκε σε μια δεύτερη σειρά φωτογραφιών, παρόλο που στην πρώτη δεν ήταν. «Δεν υπήρχαν φυσικά ή επιστημονικά στοιχεία, ούτε μάρτυρες που να επιβεβαιώνουν την παρουσία του εκεί και να τον συνδέουν με το έγκλημα» έγραψε το Innocence Project σε δελτίο Τύπου.
Οι αντιφάσεις στα εις βάρος του στοιχεία
Η Μονάδα Αναθεώρησης Καταδικαστικών Αποφάσεων (CRU) της εισαγγελίας της κομητείας Μπρόουαρντ άρχισε να ερευνά τις συνθήκες της καταδίκης του Χολμς τον Νοέμβριο του 2020 και βρήκε πολλές αντιφάσεις στα στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη του.
Οι ερευνητές, για παράδειγμα, εκείνη την εποχή, στήριξαν την απόφασή τους να συλλάβουν τον Χολμς χάρη στην αναγνώρισή του από έναν μόνο μάρτυρα, ανέφερε το Innocence Project.
Το CRU επεσήμανε επίσης «τις ασυνέπειες στις περιγραφές του δράστη και της εμφάνισης του Χολμς, τις ασυνέπειες μεταξύ του οχήματος του δράστη και του Χολμς αλλά και το άλλοθί του». Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «το σύνολο αυτών των στοιχείων υποδηλώνει πως ο κ. Χολμς έπεσε θύμα λανθασμένης αναγνώρισης από αυτόπτη μάρτυρα και ήταν πιθανότατα αθώος».