Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Αύριο το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Μακρόν και ο Ματαρέλα πρόκειται να υπογράψουν την Ιταλογαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας.
Η Ρώμη και το Παρίσι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρούν ότι η Συνθήκη αυτή πρόκειται να ενισχύσει, στο σύνολό της, ολόκληρη την Ευρώπη.
Oικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης
«Η πρωτοβουλία μας συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης, η οποία τώρα είναι ακόμη πιο αναγκαία, διότι υπάρχουν προκλήσεις που μόνον μια ολοκληρωμένη Ευρωπη μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως φάνηκε και από την κρίση της πανδημίας», τόνισε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Η ευρωπαϊκή διάσταση αποτελεί στοιχείο κλειδί, σε μια φάση κατά την οποία καλούμεθα να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας και να πετύχουμε μια δυναμική επανεκκίνηση, για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις προκλήσεις της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος.
Μεταναστευτικό και άμυνα στο επίκεντρο της συμφωνίας
Στους κύριους τομείς της ιταλογαλλικής συνεργασίας συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό, η άμυνα, κοινές δράσεις στη Μεσόγειο και στην Αφρική, η οικονομική συνεργασία, ο πολιτισμός και η βιομηχανική συνέργεια.
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, προσθέτουν οτι με τη Συνθήκη του Κυρηνάλιου, κύριος στόχος είναι να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η δυνατότητα δράσης της σε διεθνή κλίμακα.
Την ώρα αυτή, τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει στο Κυρηνάλιο μέγαρο, για το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν την αποχώρηση Ματαρέλα
Η «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», που πήρε το ονόμά της από το Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη ανακοινώθηκε το 2017 για να προσφέρει «ένα σταθερότερο και πιο φιλόδοξο πλαίσιο» στη συνεργασία Γαλλίας και Ιταλίας. Παρίσι και Ρώμη θέλησαν να την ολοκληρώσουν πριν την αποχώρηση τον προσεχή Ιανουάριο του Σέρτζιο Ματαρέλα από την προεδρία της Ιταλίας, καθώς λήγει η επταετής θητεία του και πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη.
Αν και δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες της συμφωνίας, το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει 11 κεφάλαια που θα καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως η άμυνα, η έρευνα και ευρωπαϊκή συνοχή και εξωτερική πολιτική.
«Οι δύο χώρες συνεργάζονται εδώ και καιρό, αλλά η γαλλο-ιταλική σχέση δεν είχε την ίδια ισχύ που είχε δώσει η Συνθήκη των Ηλυσίων στη γαλλο-γερμανική. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η συνθήκη αυτή αφορά στην οικοδόμηση της σχέσης και μια προσπάθεια να αγγίξει τέτοιο επίπεδο συνεργασίας, που ήταν από καιρό απαραίτητο», εκτιμά η Ματίλντ Σιουλά, του European Council on Foreign Relations στο Παρίσι.