Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στην Μιανμάρ όπου θα έχει συνομιλίες εστιασμένες σε ζητήματα άμυνας με τους ηγέτες της κυβερνώσας χούντας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Προβλέπονται συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και των ηγετών της Μιανμάρ», οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μετά το πραξικόπημα πέρυσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα.
Η συνεργασία για την άμυνα και την ασφάλεια θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών τους, πρόσθεσε.
Η Ρωσία, ολοένα και πιο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή λόγω της επίθεσής της κατά της Ουκρανίας, επιδεικνύει αυξανόμενη υποστήριξη στη χούντα της Μιανμάρ, στην οποία κυρίως πουλά όπλα.
Αδίστακτη η χούντα της Μιανμάρ
Η βιρμανική χούντα, που κατηγορείται για φρικαλεότητες, συνεχίζει την αιματηρή καταστολή κατά των αντιπάλων της με περισσότερους από 2.000 πολίτες να έχουν σκοτωθεί και περισσότερους από 15.000 να έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με τοπική ΜΚΟ.
Αφού συνελήφθη την ημέρα του πραξικοπήματος, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, 77 ετών, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1991, αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάθειρξη έως και 150 ετών συνολικά.
Ο επικεφαλής της χούντας της χώρας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Ρωσία στα μέσα Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησε με αξιωματούχους του πυρηνικού και αεροδιαστημικού τομέα.
Παρά την υποστήριξή της, η Ρωσία, όπως και η Κίνα, την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασε την εκτέλεση τεσσάρων κρατουμένων από τη χούντα.