Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι μεταβαίνει την Τρίτη στη Χάγη για να παρουσιαστεί στο Ειδικό δικαστήριο το οποίο εξετάζει εγκλήματα που διέπραξαν μαχητές του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου) τη χρονική περίοδο 1998-2000.
Την Τετάρτη θα αρχίσει η ανακριτική διαδικασία ενώπιον του γενικού εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου, που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες. Ο Χαραντινάι θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά του σερβικού και μη αλβανικού πληθυσμού όσο ήταν διοικητής μονάδας ανταρτών του UCK.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου επιβεβαίωσε, εχθές βράδυ, συμμετέχοντας σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στην Πρίστινα, ότι μεταβαίνει σήμερα στη Χάγη και αύριο θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα. Διευκρίνισε ότι δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία και πως κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου. Εξήγησε ότι την περασμένη Παρασκευή παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού διότι πιστεύει πως, αν παρουσιαζόταν υπό αυτήν την ιδιότητα στον εισαγγελέα, θα έβλαπτε το κύρος της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας τη μετάβαση του Χαραντινάι στη Χάγη, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των Σέρβων. «Ελπίζω ότι αυτή η υπόθεση δεν θα κλείσει με τον τρόπο που έκλεισε σε άλλα δικαστήρια, πρέπει, επιτέλους, κάποτε να υπάρξει τιμωρία και για τα εγκλήματα του UCK» δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Χαραντινάι: Θα υπερασπιστώ την τιμή του Αλβανού πολεμιστή
Την Παρασκευή ο Χαραντινάι σε ανάρτηση του στο Facebook αφού ευχαρίστησε τους πολίτες για την συμπαράσταση τους δήλωνε υπερήφανος για την δράση του στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου (UCK). «Μεταβαίνω στη Χάγη για να αντιμετωπίσω τους συκοφάντες και να υπερασπιστώ την τιμή του Αλβανού πολεμιστή» έγραφε στο μήνυμα του Ράμους Χαραντινάι.
Την ίδια ημέρα, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι ανακοίνωνε την παραίτησή του κατά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Ο Χαραντινάι υποστηρίζει πως δεν μεταβαίνει στη Χάγη ως κατηγορούμενος, αλλά θέλησε να παραιτηθεί από το αξίωμα πριν βρεθεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου.
Το αμφισβητούμενο καθεστώς του Κοσόβου
Την 17η Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και προσέφυγε στον ΟΗΕ. Το ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) μεταξύ άλλων, ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχισή του παράνομη.
Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσης, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Επί του παρόντος, 102 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου (13 κράτη απέσυραν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου), καθώς επίσης το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε.