Ενα δέντρο από αυγά συνηθίζουν να στολίζουν στη Γερμανία το Πάσχα, τηρώντας τις παραδόσεις.
Η παράδοση με το αυγόδεντρο ξεκίνησε την άνοιξη του 1895, όταν ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής βιτρό Λούις Κόμφορτ Τίφανι έδωσε ένα υπερπολυτελές «Mayflower Festival» για να συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό για ένα τοπικό νοσοκομείο.
«Μεταξύ των ατραξιόν της βραδιάς ήταν και ένα αβγόδεντρο για το Πάσχα, θαμπώνοντας τους παριστάμενους με αβγά, βαμμένα με διαφορετικά χρώματα» γράφει η ιστορικός της γαστρονομίας Κάθι Κ. Κάουφμαν.
Εκείνη την εποχή, τα δέντρα με αβγά στα κλαδιά για το Πάσχα ήταν κάτι το συνηθισμένο. Πολλοί Αμερικανοί άδειαζαν προσεκτικά το περιεχόμενο των αβγών, τα έβαφαν με ζωηρά χρώματα για το Πάσχα και συνήθιζαν, με κορδέλες ή κλωστές, να τα κρεμούν από κλαδιά δέντρων. Τη δεκαετία του 1890, η συνήθεια αυτή είχε γίνει πραγματική τρέλα στη Νέα Υόρκη.
Η Κάουφμαν εξηγεί ότι όπως και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, έτσι και το Πασχαλινό Αβγόδεντρο κατά πάσα πιθανότητα έφτασε στην Αμερική με Γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Πενσιλβάνια. Μάλιστα, οι γυναίκες εκεί θεωρούσαν ότι τα αβγόδεντρα ήταν ένα είδος γούρι για καλή τύχη, ειδικά όταν το ζητούμενο ήταν να πιάσουν παιδί.
Ακόμη πιο δημοφιλές έγινε το Δέντρο του Πάσχα μετά την έκδοση, το 1950, του βιβλίου για παιδιά «Το Αβγόδεντρο» (με το οποίο, η συγγραφέας Κάθριν Μίλχους κέρδισε το Caldecott Medal). Την ίδια χρονιά, η Μίλχους ετοίμασε και έβαψε 600 αβγά για το Δέντρο του Πάσχα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Η παράδοση όμως, ξέφτισε και τη δεκαετία του 1980 το Metropolitan Museum σταμάτησε να στολίζει το ετήσιο Πασχαλινό Αβγόδεντρό του.
Αν στην Αμερική η παράδοση έχει πλέον παρουσία μόνο στο Pinterest, στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, είναι ολοζώντανη. Τις απαρχές του Ostereierbaum μπορεί να έχει σκεπάσει ομίχλη, αλλά τα αβγά είναι εδώ και αιώνες σύμβολο αναγέννησης και της άνοιξης. Έως προσφάτως, ένα εντυπωσιακό παράδειγμα τήρησης της παράδοσης του Ostereierbaum κυριαρχούσε: στην πόλη Ζάαλφελτ, ο Φόλκερ και η Κριστίνα Κραφτ, για χρόνια, στόλιζαν τη μηλιά τους με εκατοντάδες αβγά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το 1965, τα κλαδιά της μηλιάς -μικρό δεντράκι ήταν τότε- μπορούσαν να αντέξουν μόνο 18 αβγά από πλαστικό. Το 2012, οι Κραφτ κρέμασαν στη μηλιά τους 10.000 αβγά, ζωγραφισμένα στο χέρι. Τότε, σε συνέντευξη που του ζητήθηκε από το Associated Press, ο Φόλκερ Κραφτ είχε πει ότι παραπάνω αβγά ήταν δοκιμασία για την αποθηκευτική ικανότητα του σπιτιού τους. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κοιμάμαι με τα αβγά» δήλωσε.
Η πόλη αναζήτησε λύση, έψαξαν να βρουν άλλο δέντρο να κρεμάνε τα πασχαλινά αβγά των Κραφτ. Φέτος, ο δήμαρχος του Ζάαλφελτ κρέμασε, στις 5 Απριλίου, τα πρώτα αβγά των Κραφτ σε μια χαρουπιά, κοντά στην Πύλη Μπλάκενμπούργκερ της πόλης.