Αντιδρά ο Ρομάν Πολάνσκι στην απόφαση της Ακαδημίας Κινηματογράφου να τον αποβάλει από τις τάξεις της.
Στην αμερικανική δικαιοσύνη προσφεύγει ο διάσημος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι ενάντια στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Οι δικηγόροι του 85χρονου απευθύνθηκαν την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες θέλοντας να προσβάλουν την απόφαση της Ακαδημίας που διοργανώνει τα βραβεία Οσκαρ να τον καθαιρέσει από τα μέλη της.
Τον περασμένο Μάιο η Ακαδημία προχώρησε σε μια αναπάντεχη απόφαση να αποβάλλει τον Πολάνσκι καθώς και τον Μπιλ Κόζμπι, λίγους μήνες μετά την απομάκρυνση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και υπό το βάρος των αποκαλύψεων που οδήγησαν στο κίνημα #MeToo.
Στην πεντασέλιδη προσφυγή, ο Ρομάν Πολάνσκι ισχυρίζεται πως δεν έλαβε την απαραίτητη ειδοποίηση για την απομάκρυνσή του, προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά της απόφασης. Ωστόσο, η Ακαδημία απάντησε πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να αποβληθεί υπήρξαν δίκαιες και λογικές.
Επιπλέον, οι δικηγόροι του σκηνοθέτη του «Πιανίστα», Πολάνσκι, ισχυρίζονται πως η απόφαση της Ακαδημίας παραβιάζει τον νόμο της Πολιτείας της Καλιφόρνια, που υποχρεώνει τις εταιρίες να παρέχουν το δικαίωμα ακρόασης πριν την απομάκρυνση κάποιου μέλους του συμβουλίου τους. Ο Ρομάν Πολάνσκι ισχυρίζεται πως παρέμεινε εσκεμμένα στο σκοτάδι, αναφορικά με την απομάκρυνσή του και έμαθε για εκείνη μόνο από τον Τύπο.
Το έγκλημα Πολάνσκι που έμεινε ατιμώρητο
Ο Ρομάν Πολάνσκι διέφυγε στη Γαλλία το 1977, αφού ομολόγησε πως είχε σεξουαλικές επαφές με 13χρονη, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη για το αδίκημα από τις αμερικανικές αρχές. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε μέλος της Ακαδημίας, ενώ οι ταινίες του έλαβαν συνολικά 28 υποψηφιότητες για Οσκαρ, σε διάστημα 50 ετών. Το 2003, η ταινία «Ο Πιανίστας» κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο, το οποίο φυσικά ο Πολάνσκι δεν παρέλαβε αυτοπροσώπως, καθώς ήταν αδύνατο να εισέλθει σε αμερικανικό έδαφος.
Μετά την καθαίρεση του Γουάινσταϊν, η Ακαδημία τροποποίησε τις προϋποθέσεις για την τήρηση της ιδιότητας του μέλους, αναφορικά με 8.400 μέλη. Σύμφωνα με αυτά, δεν υπάρχει θέση στον οργανισμό για «ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση της θέσης, εξουσίας ή επιρροής που διαθέτουν με τρόπο που να παραβιάζει τους κανόνες ευπρέπειας.