Σε ένα φρεσκοκαθαρισμένο δωμάτιο σε αλυσίδα ξενοδοχείων σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Βρετανίας, η Fraggle, ένα σπάνιελ, κάνει την καθημερινή της δουλειά, ψάχνει για κοριούς.
Καθώς η Έλεν Κερ, η εκπαιδεύτρια της, περιμένει δίπλα στην πόρτα, το δίχρονο σκυλί μυρίζει τον αέρα και μετά αρχίζει να περιεργάζεται έντονα τα έπιπλα. Ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, η Fraggle σταματάει, με τη μύτη της να δείχνει κατευθείαν προς μια γωνία του κρεβατιού. Ο στόχος εντοπίστηκε, δεν θα κουνηθεί ξανά μέχρι να την ανταμείψει η 46χρονη ιδιοκτήτριά της — να της πετάξει μια κίτρινη μπάλα του τένις που την πιάνει χαρούμενη στο στόμα της.
Για την Fraggle είναι απλά ένα παιχνίδι. Αλλά για την Έλεν και τους συναδέλφους της αυτό αποτελεί μία πολύ σοβαρή υπόθεση -καθώς αφορά σε εισβολή κοριών, που εντοπίζονται όχι μόνο σε ξενοδοχεία, αλλά και σε αεροπλάνα, τρένα, θέατρα, κινηματογράφους, παμπ και εστιατόρια. Στη Γαλλία άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες η κλίμακα του διαφαινόμενου προβλήματος με τους κοριούς είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Στο Παρίσι και άλλες πόλεις, οι κάτοικοι λένε ότι αισθάνονται σαν «θύματα πανώλης», ενώ σε εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμους διακρίνονται δρόμο γεμάτοι με στρώματα που έχουν πετάξει οι ιδιοκτήτες τους. Δύσκολη η κατάσταση και στα ΜΜΜ, καθώς οι επιβάτες του προαστιακού αρνούνται να καθίσουν στα καθίσματα.
Δεδομένης της εγγύτητας της Βρετανίας με τη Γαλλία, η ανησυχία για τους κοριούς έχει περάσει τα σύνορα. Και στη Βρετανία η ιδέα των κοριών έχει μετατραπεί σε εφιάλτης για τους πολίτες καθώς τα τσιμπήματά τους προκαλούν φαγούρα, ενώ είναι και δύσκολο να εξαλειφθούν ως παράσιτα. Μάλιστα έχουν αναφερθεί εμφανίσεις σε λεωφορεία του Μάντσεστερ και στο μετρό του Λονδίνου, με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν να παραδέχεται ότι η πιθανότητα να κυκλοφορούν κοριοί στο δίκτυο του μετρό ήταν «πραγματική πηγή ανησυχίας» και τα καθίσματα καθαρίζονται τώρα «σε νυχτερινή βάση».
Σύμφωνα με την Daily Mail, λέγεται ότι το Λούτον αποτελεί hotspot, με τους κατοίκους να πετούν κρεβάτια, να σκίζουν χαλιά ακόμη και να εγκαταλείπουν τα μολυσμένα σπίτια τους. Από την άλλη, η Eurostar, ανακοίνωσε ότι είχε θέσει σε εφαρμογή «προληπτικά μέτρα» στα τρένα της μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού.
Όσον αφορά τις αλυσίδες ξενοδοχείων, κάποιες άρχισαν να ρωτούν τους επισκέπτες κατά το check-in αν έχουν βρεθεί πρόσφατα στη Γαλλία. Έντονη είναι η ανησυχία για τους οπαδούς του ράγκμπι, που βρέθηκαν πρόσφατα στη Γαλλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ωστόσο, ειδικοί στη Βρετανία προειδοποιούν ότι θα είναι αδύνατο να αποτραπεί μια γαλλική ανταλλαγή κοριών, κάτι που θα επιδεινώσει μια ήδη κακή κατάσταση.
Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ελέγχου παρασίτων Rentokil, ενώ πάντα υπήρχαν κοριοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώθηκε αύξηση 65% μέσα στη χρονιά έως τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, αυτό οφείλεται στην αύξηση των κρατήσεων για ταξίδια και ξενοδοχεία μετά την πανδημία, καθώς και τις υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως. Τα συγκεκριμένα παράσιτα πιστεύεται επίσης ότι γίνονται πιο ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα.
Η ελπίδα για την αντιμετώπισή τους έρχεται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, που χάρη στη μύτης τους που είναι έως και 100.000 φορές πιο ισχυρή από τη δική μας είναι σε θέση να εντοπίσουν έναν μόνο ζωντανό κοριό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν δύο έως τρεις ώρες για να εντοπίσει έναν κοριό σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Πιθανότατα μάλιστα θα αποτύγχανε να εντοπίσει έντομα που δεν είναι μεγαλύτερα από ένα κουκούτσι μήλου.
Ο έλεγχος για κοριούς με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Ανάμεσά τους και η Merlin Environmental που διαθέτει 18 σκυλιά. Όπως και άλλες εταιρείες ελέγχου παρασίτων του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει δει μια «σημαντική αύξηση» στις επιθέσεις κοριών τα τελευταία χρόνια. «Έχουμε ήδη ασχοληθεί με τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στη χώρα, επίσης πολλά αυτόνομα, boutique ξενοδοχεία και ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα ξενοδοχεία στο Λονδίνο», λέει ο Tim West, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας μιλώντας στην Daily Mail «Αλλά αυτή τη στιγμή, λόγω του πανικού στο Παρίσι, λαμβάνουμε κλήσεις από πελάτες με τους οποίους δεν έχουμε συνεργαστεί για τρία ή τέσσερα χρόνια. Ρωτούν αν μπορούν να ξεκινήσουν ξανά. Κανονικά θα πραγματοποιούσαμε προληπτικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία ανά τρίμηνο ή μηνιαία. Ένα ξενοδοχείο τηλεφώνησε και ρώτησε αν μπορούσαμε να το κάνουμε κάθε εβδομάδα. Είναι ο παράγοντας φόβου – νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Το Παρίσι είχε πάντα κοριούς, όπως και εμείς. Αλλά τα βίντεο και οι φωτογραφίες που βλέπουμε από εκεί προκαλούν σε όλους νευρικότητα», τονίζει.
Συνεχίζοντας εξήγησε ότι έλεγχοι γίνονται σε τρένα, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν κουκέτες, σε αεροπορικές εταιρείες όπου πρόσφατα είχαν ένα εύρημα, κινηματογράφους, θέατρα γηροκομεία και παμπ. Μία φορά μάλιστα κλήθηκαν από ένα μοναστήρι.
Όπως εξηγεί ο Τιμ Γουέστ, ένας κοριός μπορεί να γεννήσει τρία έως πέντε αυγά την ημέρα. Αυτά θα αρχίσουν να τρέφονται από την πρώτη μέρα και κάπου μεταξύ τριών έως έξι εβδομάδων θα ωριμάσουν, οπότε σε έξι μήνες μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε εκατοντάδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή εμφάνισης εστιών και στη συνέχεια εξάπλωσης είναι η τακτική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον Γουέστ πάντως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για κοριούς ελλοχεύει στα ξενοδοχεία. «Πάντα πίστευα ότι τα ξενοδοχεία αεροδρομίων είναι υψηλού κινδύνου. Όπως και τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία το καλοκαίρι.
Η Daily Mail μάλιστα βρέθηκε στον τριμηνιαίο έλεγχο που πραγματοποίησε η εταιρεία του Γουέστ σε μεγάλο ξενοδοχείου αεροδρομίου που διαθέτει περισσότερα από 500 δωμάτια.
Πώς εκπαιδεύεται ένας σκύλος για να εντοπίσει κοριούς
Λεπτομέρειες για τον τρόπου που εκπαιδεύεται ένας σκύλος για να βρει κοριούς έδωσε η Έλεν Κερ που στο παρελθόν είχε σκύλους που εντόπιζαν ναρκωτικά ενώ πιο πρόσφατα εκπαίδευε σκύλους να μυρίζουν τον Covid. «Εκπαιδεύονται όπως όλα τα άλλα σκυλιά έρευνας. Τους συνηθίζουμε σε ένα μοτίβο αναζήτησης σε ένα δωμάτιο, να ψάχνουν για μια μπάλα του τένις. Την κρύβουμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου, ώστε να αρχίσουν να νιώθουν άνετα χρησιμοποιώντας τη μύτη τους για να βρουν την μπάλα — πρέπει να είναι η μύτη τους, όχι οπτικά. Και μετά πηγαίνουν να βρουν την μπάλα και όταν τη βρουν παίζουν με αυτήν. Έτσι, για αυτούς τους σκύλους όλη η διαδικασία ελέγχου σε ξενοδοχεία, αεροπλάνα ή οπουδήποτε είναι ένα μεγάλο παιχνίδι για να βρουν την μπάλα τους».
Στη συνέχεια, η μπάλα κόβεται στη μέση και στη συνέχεια σε όλο και μικρότερα κομμάτια, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την ικανότητα όσφρησης των σκύλων. Σε αυτό το σημείο, η μπάλα αντικαθίσταται με έναν δοκιμαστικό σωλήνα γεμάτο ζωντανούς κοριούς. Το πάνω μέρος της φιάλης έχει μικροσκοπικές τρύπες για να επιτρέψει στη μυρωδιά των πλασμάτων αυτών που θυμίζει μούχλα να διαρρεύσει.
«Εάν ο σκύλος έχει κίνητρο και απολαμβάνει την αναζήτηση, η μετάβαση από το μπαλάκι του τένις στους κοριούς μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα», λέει η Έλεν. «Όταν εντοπίζουν τους κοριούς, τους ανταμείβουμε με μια μπάλα και ένα παιχνίδι». Η εκπαίδευση ενός σκύλου μπορεί να διαρκέσει από έξι έως δέκα εβδομάδες, ενώ σχετικά με τις ράτσες, τα σπάνιελ προτιμώνται λόγω του μικρότερου μεγέθους τους. Τα σκυλιά δουλεύουν με απίστευτη ταχύτητα, μυρίζοντας τα έπιπλα σε ένα δωμάτιο σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Μπορούν να ελέγξουν 100 δωμάτια σε μια ώρα.
Αν και το ξενοδοχείο όπου έκαναν τον έλεγχο είναι καθαρό από κοριούς, η δεξιότητες της Fraggle επιδεικνύονται με τη χρήση ενός δοκιμαστικού σωλήνα που περιέχει τρεις μικροσκοπικούς κοριούς. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα σκυλιά της μπορούν να βρουν έναν μόνο κοριό σε μια τέτοια κατάσταση στο 98% των περιπτώσεων.
Οι πραγματικά κακές προσβολές απόκοριούς αντιμετωπίζονται με θερμική επεξεργασία ολόκληρου του δωματίου, κατά την οποία η θερμοκρασία αυξάνεται στους 60 βαθμούς Κελσίου και διατηρείται εκεί για τέσσερις ώρες. Τα χημικά δεν χρησιμοποιούνται επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικά και επίσης επειδή μπορεί να βλάψουν την όσφρηση του σκύλου σε μελλοντικές επισκέψεις. Στη συνέχεια τα περισσότερα ξενοδοχεία θα καθαρίσουν σε βάθος το δωμάτιο πριν το χρησιμοποιήσουν ξανά.