Μπροστά σ’ ένα απόκοσμο θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βενετίας με τα φημισμένα κανάλια να έχουν σχεδόν στερέψει λόγω μιας ασυνήθιστης άμπωτης και τις παραδοσιακές γόνδολες και άλλα πλοιάρια να έχουν αράξει στο βυθό.
Δυόμιση μήνες μετά τις τελευταίες πλημμύρες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, η στάθμη των υδάτων υποχώρησε κατά σχεδόν μισό μέτρο (48 εκατ.) στην Πόλη των Δόγηδων. Η Βενετία, αγαπημένος τουριστικός προορισμός λόγω της ιστορίας της, της αρχιτεκτονικής, των έργων Τέχνης και των καναλιών της, ζει ανέκαθεν σε μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ πλημμυρίδας και άμπωτης, που συνήθως ανεβάζουν ή κατεβάζουν κατά μισό μέτρο τη στάθμη των νερών.
Οι πλημμύρες αποτελούν μόνιμη πηγή ανησυχίας για τη «Σερενίσιμα», που έχει χτισθεί σε μια σειρά νησάκια μέσα σε λιμνοθάλασσα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιταλίας, καθώς προκαλούν καταστροφές στα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά παλάτια της, λόγος για τον οποίο οι Αρχές δημιούργησαν τον «Μωυσή», ένα σύστημα με 79 φράγματα, που απέδειξε το περασμένο φθινόπωρο την αποτελεσματικότητά του.
Τον Νοέμβριο του 2019 η Βενετία αντιμετώπισε τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και μισό αιώνα, με τη στάθμη των υδάτων να φθάνει το 1,87 εκατ., πάνω από το 85% της Γαληνοτάτης να μετατρέπεται σε «υδάτινο κόσμο» και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου να πλημμυρίζει για μόλις έκτη φορά σε διάστημα 12 αιώνων. Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνάρο, απέδωσε τότε τις καταστροφές στην κλιματική αλλαγή κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση» με πολύ υψηλό κόστος. Οι πλημμύρες στη Βενετία προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή – από τα αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών και τις ασυνήθιστες πλημμυρίδες μέχρι την καθίζηση, που έχει προκαλέσει βύθιση στο επίπεδο του εδάφους της πόλης.
Τον περασμένο Απρίλιο ένας βιολόγος κατέγραψε ένα εντυπωσιακό βίντεο με μια μέδουσα να κολυμπά στα κανάλια κάτω από της αντανακλάσεις των palazzi της Βενετίας. Ο Αντρέα Μανγκόνι, που εργάζεται στη Βενετία, είπε τότε ότι η άμπτωη σε συνδυασμό με την μειωμένη κίνηση στα κανάλια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, αύξησαν την καθαρότητα και τη διαφάνεια των υδάτων επιτρέποντας την παρατήρηση της ενάλιας ζωής στο κέντρο της πόλης, μια απρόσμενη θετική παρενέργεια της υγειονομικής κρίσης.