Ένα ψήφισμα που ζητά από τη Βρετανία να επιστρέψει τους πολύτιμους λίθους από το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο, το οποίο είναι τοποθετημένο στο βασιλικό σκήπτρο και στο στέμμα που θα φέρει ο βασιλιάς Κάρολος κατά τη στέψη του, συγκεντρώνει χιλιάδες υπογραφές στη Νότια Αφρική.
Το διαμάντι 530 καρατίων, γνωστό ως Αστέρι της Αφρικής, ανακαλύφθηκε σε ορυχείο κοντά στην Πρετόρια το 1905 και δόθηκε στον βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄ από τις αποικιακές αρχές της Νότιας Αφρικής.
Πλέον κάποια κομμάτια του κοσμούν το σκήπτρο του Βασιλιά και το στέμμα του, τα αντικείμενα που θα φέρει κατά τη στέψη του ο Βασιλιάς Κάρολος.
Εκστρατεία επιστροφής των διαμαντιών της στέψη του Βαιλιά Κάρολου
Μια εκστρατεία για την απαίτηση της επιστροφής των διαμαντιών διεξάγεται από τον Μοτούσι Καμάνγκα, δικηγόρο και ακτιβιστή στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, ο οποίος έχει προωθήσει μια διαδικτυακή αίτηση, η οποία έχει συγκεντρώσει περίπου 8.000 υπογραφές.
«Πρέπει να επιστρέψει στη Νότια Αφρική. Πρέπει να είναι ένα σημάδι της υπερηφάνειας, της κληρονομιάς και του πολιτισμού μας», δήλωσε ο ακτιβιστής.
«Νομίζω ότι γενικά οι Αφρικανοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η αποαποικιοποίηση δεν σημαίνει απλώς να αφήσουμε τους ανθρώπους να έχουν ορισμένες ελευθερίες, αλλά είναι επίσης να πάρουμε πίσω ό,τι μας έχει απαλλοτριωθεί».
Το σκήπτρο του ηγεμόνα με τον σταυρό χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από την εποχή του Καρόλου Β' το 1661 καθώς και το στέμμα.
Το διαμάντι στην κορυφή του σκήπτρου κόπηκε από το διαμάντι Κάλιναν, το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι ποιότητας πολύτιμου λίθου που ανακαλύφθηκε ποτέ, 3.106 καρατίων. Χωρίστηκε σε εννέα μεγάλους λίθους, καθώς και σε 96 μικρότερους λίθους.
«Να τα επιστρέψουν, μας τα πήραν ενώ μας καταπίεζαν»
Οι μεγαλύτεροι από τους λίθους είναι ο Κάλιναν I και ο Κάλιναν II-λίγο μικρότερος, ο οποίος βρίσκεται στο βασιλικό στέμμα, το οποίο θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος κατά τη στέψη του, μια στέψη που θα κάνει τον γύρο του κόσμου.
Τόσο το κρατικό στέμμα όσο και το σκήπτρο φυλάσσονται μαζί με τα άλλα κοσμήματα του στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου και φέρουν πάνω τους μέρος του θρυλικού διαμαντιού.
«Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του, γιατί στο τέλος της ημέρας, μας το πήραν ενώ μας καταπίεζαν», δήλωσε ένας κάτοικος του Γιοχάνεσμπουργκ.
Άλλοι εμφανίστηκαν πιο αδιάφοροι για το θέμα, όπως ένας κάτοικος που δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι έχει πλέον σημασία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, εξελισσόμαστε».