Δύο ημέρες μακριά από την στέψη του βασιλιά Καρόλου βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη χώρα να κινείται στους ρυθμούς της μεγαλοπρεπούς τελετής.
Oι προετοιμασίες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, στις 6 Μαΐου, συνεχίζονται πυρετωδώς. Η πρόβα της τελετής άκρως εντυπωσιακή, ακολουθώντας ένα τελετουργικό αιώνων. Κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας θα έχει τον δικό του ρόλο, εκτός από τον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος φαίνεται ότι θα βρεθεί δέκα σειρές πίσω από τους άλλους βασιλικούς.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το παλάτι που ζει στους ρυθμούς της στέψης του βασιλιά Καρόλου, καθώς και πολλοί Βρετανοί ανυπομονούν να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερη αυτή στιγμή. Δεν είναι λίγοι εκείνο που σπεύδουν στα καταστήματα προκειμένου να προμηθευτούν προϊόντα για είδη πάρτι, συμπεριλαμβανομένων σημαιών, αφρώδων ποτών και κέικ για τους εορτασμούς.
Στέψη του βασιλιά Καρόλου: Οι Βρετανοί αναμένεται να ξοδέψουν συνολικά περίπου 200 εκατ. λίρες
Σύμφωνα με τον Guardian, τα ράφια των καταστημάτων λιανικής αδειάζουν από πίτσες, κις, κουλουράκια, καθώς και από φαγητά, όπως πίτες με χοιρινό και τα αυγά που τυλίγονται με κρέας λουκάνικου. Οι Βρετανοί αναμένεται να ξοδέψουν συνολικά περίπου 200 εκατ. λίρες για τη γιορτή. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 60 εκατ. στερλίνες για επίσημα και ανεπίσημα street πάρτι και 130 εκατ. στερλίνες για φαγητό και ποτό, όπως αναφέρει το Κέντρο Έρευνας Λιανεμπορίου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό, καθώς το CRR πιστεύει ότι οι συνολικές πρόσθετες δαπάνες που συνδέονται με τη στέψη του βασιλιά Καρόλου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1,4 δισ. λίρες, αν συνυπολογιστούν τα 250 εκατ. λίρες που δαπανώνται για αναμνηστικά, οι βόλτες και άλλες δαπάνες από τουρίστες.
Οι Βρετανοί, βέβαια, πηγαίνοντας για ψώνια θα διαπιστώσουν ότι η κις κοστίζει 21% περισσότερο από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Η κις είναι το επίσημο φαγητό της στέψης. Η συνταγή περιλαμβάνει σπανάκι, φασόλια και εστραγκόν και βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας.
Μπορεί η τιμή στα σουπερμάρκετ να έχει πάρει την ανιούσα, ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, η αγορά της είναι πολύ φθηνότερη από το να τη φτιάξει κάποιος. Το τσένταρ κοστίζει 42% περισσότερο από πέρυσι τέτοια εποχή, ενώ οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 32% και της κρέμας γάλακτος κατά 15%.
Επιπλέον, όπως έσπευσαν να επισημάνουν κάποιοι στο Twitter, σε ορισμένα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου παρατηρείται έλλειψη αυγών τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκτοξευθεί το τελευταίο έτος και τον Μάρτιο ξεπέρασε το 10%, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Με πληροφορίες CNN & Guardian