Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τη ρωσική αντιπροσωπεία ως πλήρη και ισότιμη συμμετέχουσα στη σύνοδο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο, παρ’ όλες τις συνεχιζόμενες αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες για τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας, διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Με δεδομένο πως επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στις ΗΠΑ ήταν πολιτικά αδιανόητη, θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, ο Αλεξέι Αβερτσούκ, αυτός που θα εκπροσωπήσει τη Μόσχα στη σύνοδο της APEC, από την 11η ως τη 17η Νοεμβρίου, στην καλιφορνέζικη πόλη.
«Ο Αβερτσούκ αντιμετωπίζεται ως επικεφαλής αντιπροσωπείας»
«Αντιμετωπίζεται ως επικεφαλής αντιπροσωπείας και θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει πλήρως στις εκδηλώσεις της εβδομάδας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματ Μάρεϊ, αρμόδιος για την APEC στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Αβερτσούκ υφίσταται διάφορες διεθνείς κυρώσεις, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν βρίσκεται στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων, αντίθετα με τους περισσότερους άλλους ρώσους κορυφαίους αξιωματούχους.
«Λέγαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πως θέλουμε να είμαστε καλοί οικοδεσπότες της APEC», συνέχισε ο κ. Μάρεϊ. «Αλλά επίσης πως θα το κάναμε τηρώντας τους νόμους και τους κανονισμούς των ΗΠΑ. Η συμμετοχή της Ρωσίας προφανώς επηρεάστηκε από τις κυρώσεις», πρόσθεσε.
Αναγνώρισε πως ο κ. Αβερτσούκ «ξεκάθαρα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο» από την άποψη του διπλωματικού πρωτοκόλλου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων άλλων χωρών της APEC, οργανισμού με 21 μέλη, που θα συμμετάσχουν στις εργασίες.
Ανάμεσά τους θα είναι ο αμερικανός πρόεδρος και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν μεθαύριο Τετάρτη.
Οι ΗΠΑ λένε πως ελπίζουν να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους με την Κίνα και να βρουν πεδία συνεννόησης και συνεργασίας.
Με τη Ρωσία, απεναντίας, η Ουάσιγκτον έχει διακόψει τις περισσότερες επαφές αφότου ο κ. Πούτιν, αψηφώντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, διέταξε τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στη Δύση δαπάνησαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν το Κίεβο.
Ο κ. Πούτιν είναι αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και απέφυγε να πάει για να πάρει μέρος σε διεθνείς συνόδους φέτος στη Νότια Αφρική και στην Ινδία, μολονότι και οι δυο χώρες έχουν πολύ πιο φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ. Επισκέφθηκε πάντως πρόσφατα την Κίνα.
Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε δημόσια γνωστό πως δεν θα υποδεχόταν τον κ. Πούτιν στο Σαν Φρανσίσκο, εξωθώντας τη ρωσική διπλωματία να απαντήσει πως επαφίεται σε κάθε χώρα μέλος της APEC να ορίζει το ποιοι συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες στις συνόδους της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ