Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Αγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και γι' αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
Μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο
Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.
Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Οπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή «πράττοντας και βλέποντας», και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχωρά βήμα-βήμα με προσεκτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με τη στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Κομισιόν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα όσον αφορά την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Στον επίσημο λογαριασμό του ΥΠΕΞ στο Twitter τονίζεται χαρακτηριστικά: «Για την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση εμπάργκο κατά της Κύπρου ενημέρωσε ο υπoυργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο τον ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη. Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και ασφαλείας μετά την υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων τον 11/18. Ανταλλαγή απόψεων για κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο».
Επικοινωνία Πομπέο-Αναστασιάδη: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας
Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
«Die Welt»: «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό», ζήτησε από τους στρατηγούς του ο Ερντογάν
Νωρίτερα, δημοσίευμα-βόμβα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν κάποιο ελληνικό μαχητικό.
Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, που επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές, πριν από μερικές ημέρες ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του στην Αγκυρα να προχωρήσουν στη βύθιση ελληνικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την «Die Welt», οι στρατηγοί του Ερντογάν φαίνεται να αντέδρασαν, με τον Τούρκο πρόεδρο να αντιπροτείνει την κατάρριψη ενός ελληνικού πολεμικού μαχητικού αεροσκάφους με τέτοιον τρόπο ώστε να διασωθεί ο Ελληνας πιλότος.
Anadolu: Προπαγανδιστικός χάρτης του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων για τα ελληνικά νησιά -«Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης»
Την ίδια ώρα, με Infographic το τουρκικό πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει τις θέσεις της Αγκυρας πως η Ελλάδα «παραβιάζει» τις διατάξεις των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων για τα ελληνικά νησιά, που, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, θα πρέπει να μη διαθέτουν στρατό.
Με τίτλο «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 διατηρώντας στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», το τουρκικό πρακτορείο δημοσιεύει έναν χάρτη στον οποίο σημειώνει μια σειρά από ελληνικά νησιά, από τη Λέσβο και τη Χίο ως τη Σάμο, την Κω, τη Νίσυρο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο.
Στο κείμενο που συνοδεύει τον χάρτη, το πρακτορείο αναπαράγει τις αιτιάσεις της Αγκυρας πως η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, στις οποίες αναφέρεται πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.
Σχοινάς: Η Τουρκία δεν μπορεί να εκφοβίσει την ΕΕ
Απεναντίας, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η ΕΕ δεν εκβιάζεται, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας και στα μέτρα που μελετά η Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία. Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι», είπε ο κ. Σχοινάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποια θα είναι η κύρωση που θα πονέσει περισσότερο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι κυρώσεις που πονάνε πιο πολύ είναι οι κυρώσεις που δεν προαναγγέλλονται, είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται και εφαρμόζονται».