«Στα τυφλά χτυπά η Ουκρανία» μετά τη διακοπή πληροφοριών από τις ΗΠΑ -Ποιος θα καλύψει το κενό - iefimerida.gr

«Στα τυφλά χτυπά η Ουκρανία» μετά τη διακοπή πληροφοριών από τις ΗΠΑ -Ποιος θα καλύψει το κενό

Στρατιώτες χειρίζονται drone
Η Ουκρανία πιθανώς πίσω από επίθέσεις με drones κατά της RSF στο Σουδάν / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ουκρανία ήδη «πυροβολεί ημίτυφλη» εξηγεί στο Politico έγκριτος αναλυτής, καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη Ρωσία χωρίς την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να διακόψει την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Κίεβο τα πάντα, από πληροφορίες σημάτων, δορυφορικές εικόνες και δεδομένα στόχευσης που χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν ρωσικές θέσεις κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος θα καλύψει το κενό της παροχής πληροφοριών στην Ουκρανία

Τώρα, είναι πιθανό να αναλάβουν τα υπόλοιπα βαριά ονόματα των μυστικών υπηρεσιών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ - η Βρετανία, η Γαλλία και σε κάποιο βαθμό η Γερμανία - να καλύψουν το κενό. Αλλά είναι απίθανο να είναι σε θέση να αναπαράγουν το εύρος και την κλίμακα της εκτεταμένης κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν πραγματικά να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα», παραδέχτηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει τις δυνατότητες των συμμάχων, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για τα θέματα ασφαλείας της ηπείρου. Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, η οποία εκτείνεται σε 18 υπηρεσίες, ξεπερνά κατά πολύ οποιαδήποτε από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ιδίως στον τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας και της αναλυτικής ικανότητας. «Είναι πραγματικά θέμα όγκου δεδομένων», δήλωσε ο Τζιμ Τάουνσεντ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Έχουμε περισσότερους αναλυτές και περισσότερα συστήματα και κατά κάποιο τρόπο, κάποια πιο εκλεκτά συστήματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών έχει προστεθεί στην αγωνία της Ευρώπης προς την Ουκρανία για το πώς να αποκρούσει τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει γίνει όλο και πιο διαλλακτική προς τη Μόσχα και ανταγωνιστική προς το Κίεβο. Μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης για την διακοπή παροχής πληροφοριών επικράτησε σύγχυση, με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να αναγνωρίζει την Πέμπτη ότι η χώρα δεν είχε λάβει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστούν οι πληροφορίες. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν «ακόμη αινιγματικό» το πόσο μακριά επεκτεινόταν η απαγόρευση. Η σχέση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με την Ουκρανία έχει καλλιεργηθεί προσεκτικά επί μια δεκαετία. Η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, από τα σήματα και τις ανθρώπινες πληροφορίες μέχρι τις δορυφορικές δυνατότητες, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προειδοποίηση της Ουκρανίας για τα σχέδια της Μόσχας να εισβάλει το 2022 και στην άμυνα απέναντι στην επίθεση των ρωσικών πυραύλων.

«Η απενεργοποίηση των πληροφοριών είναι η πιο επιζήμια και εχθρική απόφαση», δήλωσε η Καμίλ Γκράντ, πρώην βοηθός γενικού γραμματέα για τις αμυντικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ. «Οι περικοπές στην προμήθεια όπλων θα χρειαστούν λίγους μήνες για να έχουν τεράστιο αντίκτυπο και μπορούν να μετριαστούν εν μέρει από τους Ευρωπαίους. Εάν η άρνηση των πληροφοριών δεν είναι μια παύση, θα έχει συνέπειες βραχυπρόθεσμα», είπε.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζητούν πώς να χειριστούν την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την παύση της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ουκρανία. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις αυτές δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν απαγορεύεται να μοιράζονται κάποιες πληροφορίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία, αν και η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ περιορισμένη, καθώς οι σύμμαχοι δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις υπάρχουσες σχέσεις με την Ουάσιγκτον ή μεταξύ τους, σημειώνεται.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η αμερικανική αναστολή των αποστολών όπλων και της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ουκρανία περιγράφεται στους συμμάχους ως προσωρινό μέτρο μέχρι η Ουάσιγκτον να δει κάποια κίνηση στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Παρόλα αυτά, η Daily Mail ανέφερε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να μοιράζεται αμερικανικές πληροφορίες που είχαν προηγουμένως εγκριθεί να μοιράζονται με την Ουκρανία. Βρετανός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κίεβο με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς βοήθεια

Τα αποτελέσματα της διακοπής της αμερικανικής πληροφόρησης είναι ήδη αισθητά. Η αμερικανική δορυφορική εταιρεία Maxar, ένας από τους κορυφαίους παρόχους εμπορικών δορυφορικών εικόνων στην Ουκρανία, έχει αποκλείσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στις υπηρεσίες της, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα ουκρανικά στρατεύματα για τη μελέτη του εδάφους του πεδίου της μάχης και τον σχεδιασμό χτυπημάτων κατά των ρωσικών θέσεων.

Σε δήλωσή της, εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την πρόσβαση της Ουκρανίας στο πρόγραμμα Global Enhanced GEOINT Delivery της εταιρείας, το οποίο παρέχεται στο πλαίσιο κυβερνητικής σύμβασης των ΗΠΑ. Χωρίς τις αμερικανικές πληροφορίες, οι Ουκρανοί έχουν επίσης πολύ λιγότερες γνώσεις σε πραγματικό χρόνο και με ορίζοντα για τους ρωσικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, τις κινήσεις και την υλικοτεχνική υποδομή. «Έχουμε πλέον λιγότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της γραμμής του μετώπου», δήλωσε ο Μικόλα Μπιελιέσκοφ, αναλυτής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας. «Έχουμε κάποιες δικές μας εγχώριες δυνατότητες από ανθρώπινες πηγές πληροφοριών, αλλά οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν πολύ πολύτιμες για να μας κρατούν ενήμερους», είπε. Η Ουκρανία ανησυχεί ιδιαίτερα για οποιαδήποτε διακοπή στις προειδοποιήσεις για τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

«Με την αντιβαλλιστική αντιπυραυλική άμυνα κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό», εξήγησε ο Μπιλιέσκοφ.

«Χρειάζεστε δορυφορικές πληροφορίες στρατιωτικού επιπέδου για να εντοπίσετε μια εκτόξευση πυραύλου». Κατά μέσο όρο από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία εκτοξεύει 24 πυραύλους την ημέρα κατά της Ουκρανίας. Υπάρχουν υφέσεις, πιθανώς λόγω των προκλήσεων της Μόσχας στην παραγωγή, αλλά υπάρχουν μέρες που μπορεί να εκτοξευθούν έως και εκατό πύραυλοι με στόχο κρίσιμες υποδομές και κατοικημένες περιοχές στις πόλεις της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παύση των πληροφοριών τροφοδοτεί ήδη μακροπρόθεσμα ερωτήματα στην Ευρώπη σχετικά με το κατά πόσον η γηραιά ήπειρος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στη στρατιωτική υποστήριξη και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για να στηρίξει την ασφάλειά της.

Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ