Σε ένα πολιτικό χάσμα βρίσκεται η ελίτ της ηγεσίας της Silicon Valley εξαιτίας των δασμών του Τραμπ.
Σύμφωνα με το Associated Press οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου έχουν προκαλέσει μια σύγχυση κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας και οι απόψεις διίστανται για την πολιτική του, μεταξύ ηγετών και εργατικού δυναμικού.
Ενώ ορισμένοι στα ανώτερα κλιμάκια της Silicon Valley άρχισαν να μετακινούνται πολιτικά προς τα δεξιά, πολλοί από τους εργαζόμενους στη βιομηχανία της τεχνολογίας παραμένουν φιλελεύθεροι με την «απογοήτευση και τα νεύρα τους» να αυξάνονται.
«Νομίζω ότι βλέπουμε ένα πραγματικό χάσμα μεταξύ της ελίτ ηγεσίας εδώ στη Silicon Valley και του εργατικού δυναμικού της», δήλωσε στο Αssociated Press η Αν Σκιτ, ανώτερη διευθύντρια ηθικής ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο Σάντα Κλάρα.
Χαρακτηριστικό των νεύρων που επικρατούν στην Silicon, είναι το γεγονός ότι ακόμη και στελέχη που τοποθετούσαν τον εαυτό τους μακριά από Ρεπουμπλικανούς ή Δημοκράτες, έχουν χάσει την υπομονή τους με όσα συμβαίνουν στον κλάδο και παίρνουν θέση υπέρ των Δημοκρατικών, εξαιτίας της πολιτικής του Τραμπ.
Ο Τζέρεμι Λάιονς, εργαζόμενος επί 25 χρόνια στη Silicon Valley, εξήγησε την ατμόσφαιρα φόβου που επικρατεί σήμερα μεταξύ πολλών επικριτών του Τραμπ.
«Αυτό που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια είναι η μετάβαση από μια nerd-ίστικη ουτοπία σε μια κουλτούρα του “πρώτα τα χρήματα, προχώρα γρήγορα και σπάσε τα πάντα”», είπε.
Η βιομηχανία παραμένει διχασμένη, σημειώνει το ΑΡ.
Η πολιτική κατεύθυνση της βιομηχανίας τεχνολογίας παραμένει διχασμένη καθώς ορισμένοι μένουν πιστοί στα πιστεύω τους και άλλοι στρέφονται σε λαϊκιστικές πολιτικές, όπως ο Ελον Μασκ.
Αντιστέκεται, αλλά…. φοβάται η Silicon Valley
Η κομητεία Σάντα Κλάρα, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Silicon Valley, μετακινήθηκε 8 ποσοστιαίες μονάδες προς τον Τραμπ στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο ψήφισε με 68% υπέρ της Δημοκρατικής υποψηφίου Καμάλα Χάρις. Ο Ντέιβ Τζόνσον, νέος διευθυντής των Ρεπουμπλικανών στην κομητεία, παραδέχεται πως η υποστήριξη από τη βιομηχανία τεχνολογίας παραμένει περιορισμένη.
Πρόσφατα σε διαδήλωση στο Σαν Χοσέ, άνθρωποι δεν έκρυψαν την οργή τους για τον Τραμπ, αλλά και ορισμένους τεχνολογικούς ηγέτες.

«Το χρήμα συσσωρεύεται στους πιο πλούσιους και αυτό με τρομάζει», είπε η Dianne Wood, που εργάζεται σε startup. «Οι… Ζούγκερμπεργκ και Μασκ όλου του κόσμου το παίρνουν στα χέρια τους. Μόνο που ήρθαμε εδώ, όλοι λένε να κλείσουμε το face ID στο κινητό. Φοβόμαστε» ανέφερε εργαζόμενος.
«Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Πολλοί υπάλληλοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι με ό,τι συμβαίνει. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια» πρόσθεσε.
Δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτή Ντέιβιντ Σακς, ο οποίος βοήθησε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και έγινε ο τσάρος της τεχνητής νοημοσύνης και των κρυπτονομισμάτων του Λευκού Οίκου, και του Μαρκ Αντρεσεν.
Ο Τραμπ κατάφερε και κέρδισε τη στήριξη αρκετών δισεκατομμυριούχων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τον Τζο Μπάιντεν να προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδύνευαν να γίνουν ολιγαρχία που κυβερνάται από ελίτ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, η Silicon Valley και οι ηγέτες της ήταν ένα προπύργιο αντίστασης στους Ρεπουμπλικανούς, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, δεδομένου ότι η βιομηχανία αντλεί το εργατικό της δυναμικό από όλο τον κόσμο.
Η Silicon Valley στην... κοιλιά του θηρίου
Η κομητεία Σάντα Κλάρα, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Silicon Valley έδειξε ξεκάθαρα τη στήριξή της προς τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου έναντι της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις. Αλλά ακόμα και έτσι η Καλιφόρνια στήριξε με 68% έναντι 28% την τότε αντιπρόεδρο και παραμένει ένα προπύργιο των Δημοκρατικών.

«Είμαστε ακόμα στην κοιλιά του θηρίου», είπε ο Ντέιβ Τζόνσον, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του GOP της Σάντα Κλάρα, ο οποίος είπε ότι το κόμμα έχει αποκτήσει μερικά νέα μέλη στην κομητεία, αλλά λίγα από τη βιομηχανία της τεχνολογίας.
Η Silicon Valley από καιρό κλίνει προς τους Δημοκρατικούς, αλλά με ένα ασυνήθιστο πολιτικό μείγμα: μια γενική απέχθεια για υπερβολική ανάμειξη στις επιχειρήσεις της Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με ένα κατά καιρούς αντιφατικό μείγμα ελευθεριακού ατομικισμού, ακτιβισμού στην περιοχή, παραμένοντας πιστή στην ικανότητα της επιστήμης να λύνει τα προβλήματα του κόσμου, αναφέρει χαρακτηριστικά το AP.
«Οι επιχειρηματίες κάποτε ονειρευόντουσαν να δημιουργήσουν startups που θα άλλαζαν τον κόσμο. Τώρα αν είσαι μέλος μιας startup, ελπίζεις να απορροφηθείς με τρόπο που να είναι κερδοφόρος» είπε ο Ζαν Ινγκλις Λούεκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, ο οποίος μελετά την κουλτούρα της Silicon Valley για περισσότερα από 20 χρόνια.
Αυξάνεται η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Τραμπ
Πριν σκάσει η κρίση με τους δασμούς, ορισμένοι εξέχοντες ηγέτες της τεχνολογίας είχαν ήδη αρχίσουν να δείχνουν την δυσαρέσκειά τους στην κυβέρνηση Τραμπ.

Η Ιντα Ρόους Σιλβέστερ, διευθύντρια επιχείρησης, ανέφερε: «Είδα πολλούς ανθρώπους να βγαίνουν από την πολιτική μόλις κέρδισε ο Μπάιντεν. Υπήρχε η αίσθηση ότι όλα θα ήταν εντάξει. Δεν ήταν όμως» υπογράμμισε.
«Τα χρήματα μεταφέρονται στους πιο πλούσιους και αυτό με τρομάζει», είπε η Νταϊάν Γουντ, η οποία εργάζεται σε μια startup. «Δυστυχώς, έχετε τους Ζάκερμπεργκ και τους Μασκ που το αναλαμβάνουν» τόνισε.
Ο Καμάλ Αλί ο οποίος εργάζεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι ένιωθε προδομένος από αυτή τη μετατόπιση.
«Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Πολλοί εργαζόμενοι είναι πολύ αναστατωμένοι από αυτό που συμβαίνει», είπε. «Θα είναι διαφορετικά για πάντα».