Αιματοκύλισμα από μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε στη Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 290 νεκρούς και 500 τραυματίες, ανάμεσά τους Αμερικανοί, Βρετανοί, Ινδοί και Τούρκοι.
Εκρήξεις σημειώθηκαν σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία, το Shangri-La, το Kingsbury και το Cinnamon, απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο στην πρωτεύουσα Κολόμπο.
Στο ξενοδοχείο Cinnamon, βομβιστής-καμικάζι, πολίτης της Σρι Λάνκα που είχε κλείσει δωμάτιο δίνοντας το όνομα Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ, πυροδότησε τη βόμβα του εν μέσω πελατών που είχαν πάει στο εστιατόριο. Στόχος του ήταν προφανώς να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατόν. Στο Shangri-La, καταστράφηκε επίσης το εστιατόριο.
Την ίδια στιγμή, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες, όπου και ρωμαιοκαθολικοί πιστοί γιόρταζαν την ημέρα του Πάσχα. Στόχοι των βομβιστικών επιθέσεων ήταν η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της Σρι Λάνκα. Συγκλονιστική είναι η στιγμή της έκρηξης σε μία από τις εκκλησίες, όπως την κατέγραψε κάμερα.
Λίγο αργότερα, έγιναν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία έγινε σε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη έγινε σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.
Τα θύματα της Σρι Λάνκα
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 290 νεκρούς και 500 τραυματίες.
Οπως αναφέρει η αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 35 ξένοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Κίνα.
Ουάσινγκτον και Λονδίνο επιβεβαίωσαν ότι έχουν σκοτωθεί υπήκοοί τους.
Η Ινδία επίσης γνωστοποίησε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της, ενώ σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας Πορτογάλος πολίτης συγκαταλέγεται στα θύματα.
Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στην Σρι Λάνκα
Προς το παρόν για το μακελειό στη Σρι Λάνκα καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 13 συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας της τραγωδίας.
Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, μιλώντας εχθές για οκτώ συλλήψεις, διευκρίνισε ότι τα ονόματά τους δείχνουν πως είναι «ντόπιοι» αλλά οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχουν «σχέσεις με το εξωτερικό».
Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «πληροφορίες» για τον κίνδυνο επιθέσεων. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, ο Πατζίθ Τζαγιασουνταρά, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από δέκα ημέρες, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έλαβε από «υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού», κατά τις οποίες μια ισλαμιστική οργάνωση, η NTJ (National Thowheeth Jama'ath), σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο. Η οργάνωση αυτή ήταν γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.
Τοπικά ΜΜΕ της Σρι Λάνκα κατονομάζουν τους ισλαμιστές Ζαχράν Κασίμ και Αμπού Μοχάμεντ ως δύο από τους καμικάζι αυτοκτονίας.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, ο Κασίμ, που φέρεται να ήταν ιεροκήρυκας, εξαπολύει απειλές κατά των άπιστων και πίσω του καίγονται σημαίες αρκετών χωρών.
Ως το 2009, η Σρι Λάνκα αποτελούσε θέατρο ενός εξαιρετικά φονικού εμφυλίου που κράτησε δεκαετίες. Σε αυτόν αναμετρώνταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και αυτονομιστές μειονοτικοί Ταμίλ.
Τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται συγκρούσεις ανάμεσα στη βουδιστική σινχαλέζικη κοινότητα, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, και τη μουσουλμανική μειονότητα. Την περασμένη χρονιά, οι αρχές είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 12 ημέρες για να βάλουν τέλος στα επεισόδια και τις επιθέσεις εναντίον μειονοτικών μουσουλμάνων στο κεντρικό τμήμα της νήσου.
Εξάλλου, το 2017, η εθνική συμμαχία ευαγγελικών χριστιανών της Σρι Λάνκα κατέγραψε περίπου εκατό περιστατικά επιθέσεων ή ενεργειών εναντίον των χριστιανών στο νησί, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπάρχουν αρκετοί καθολικοί τόσο μεταξύ των Ταμίλ όσο και στις τάξεις της σινχαλέζικης πλειονότητας.
Πώς αντέδρασαν οι αρχές στη Σρι Λάνκα;
Ο πρωθυπουργός Γουικρεμεσίνγκε προέτρεψε τους πολίτες να επιδείξουν «ενότητα» και υποσχέθηκε να «εξαλείψει αυτή την απειλή μια και καλή».
Ο αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο Μάλκολμ Ραντζίθ χαρακτήρισε τους δράστες της επίθεσης «κτήνη» και προέτρεψε τις αρχές να τους «τιμωρήσουν χωρίς έλεος».
Μέτρα ασφαλείας μέχρι νεοτέρας στη Σρι Λάνκα
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας «μέχρι νεοτέρας», ενώ διέταξε να ανασταλεί προσωρινά η πρόσβαση στα social media για να μην υπάρξει διασπορά fake news σχετικά με τις επιθέσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Η εταιρεία Sri Lankan Airlines προέτρεψε τους πελάτες της να φροντίζουν να βρίσκονται στο αεροδρόμιο τέσσερις ώρες πριν από την πτήση τους.
Οι επιβάτες θα μπορούν να περνούν τα σημεία ελέγχου που εγκαταστάθηκαν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας μόνο αφού επιδεικνύουν τα διαβατήρια και τα εισιτήριά τους και υποβάλλονται σε έλεγχο, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία.
Οι πρεσβείες ξένων χωρών στη Σρι Λάνκα προέτρεψαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση και τους δημόσιους χώρους.