Η Σρι Λάνκα σβήνει τα φώτα στους δρόμους για να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια.
Η χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες έφερε νέες διακοπές ρεύματος και κατήφεια στη χρηματιστηριακή της αγορά, οδηγώντας σε αναστολή των συναλλαγών λόγω της βουτιάς των τιμών.
Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παλεύει με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και 13 ωρών την ημέρα καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει σε πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων λόγω έλλειψης ξένου συναλλάγματος.
«Έχουμε ήδη δώσει οδηγίες σε αξιωματούχους να σβήσουν τα φώτα στους δρόμους σε όλη τη χώρα προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Παβίθρα Γουανιαράτσι σε δημοσιογράφους.
Το Σάββατο αναμένεται να φθάσει ένα φορτίο ντίζελ από τη γειτονική Ινδία, στο πλαίσιο πιστωτικής γραμμής ύψους 500 εκατ. δολαρίων, δήλωσε η υπουργός αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα.
«Μόλις φθάσει αυτό θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τις ώρες διακοπής φορτίου αλλά έως ότου έχουμε βροχές, πιθανόν κάποια στιγμή τον Μάιο, οι διακοπές ρεύματος θα πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε η Γουανιαράτσι σε δημοσιογράφους, «Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορούμε να κάνουμε».
Τα επίπεδα ύδατος στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τις υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της θερμής και ξηρής περιόδου, δήλωσε η ίδια.
Το Χρηματιστήριο του Κολόμπο (CSE) μείωσε την διάρκεια των ημερήσιων συναλλαγών σε δύο ώρες, από τις τεσσερισήμισι που είναι κανονικά, λόγω των διακοπών ρεύματος για το υπόλοιπο της εβδομάδας ύστερα από αίτημα των χρηματιστών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ωστόσο οι μετοχές κατέγραψαν βουτιά μετά την έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης και το CSE ανέστειλε τις συναλλαγές για 30 λεπτά --για τρίτη φορά μέσα σε δύο ημέρες-- αφού ο δείκτης που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρίες υποχώρησε άνω του 5%. Το CSE ανέστειλε τις συναλλαγές δύο φορές χθες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομία και τις διακοπές ρεύματος.
Η κρίση είναι αποτέλεσμα των μειώσεων φόρων που έγιναν σε ακατάλληλη στιγμή και του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τα ιστορικά αδύναμα δημόσια οικονομικά, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας κατά 70% τα τελευταία δύο χρόνια.