Βέλη κριτικής κατά των Ευρωπαίων ηγετών εξαπολύει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που έχει βρεθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στο σταυρόνημα εκείνων που τον επικρίνουν για τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ (1998-2005) που μήνυσε τον περασμένο μήνα την κάτω Βουλή της χώρας προκειμένου να ανακτήσει προνόμια τα οποία του αφαιρέθηκαν τον Μάιο, εξήγησε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο “The Pioneer” τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται συγκρατημένος αναφορικά με την κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θα περίμενα, βάσει της παράδοσης της ευρωπαϊκής πολιτικής αποκλιμάκωσης να καταβληθεί τουλάχιστον η προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για τον τερματισμό του πολέμου», είπε ο Σρέντερ, που έχει δηλώσει τον Αύγουστο, ότι θεωρεί εφικτή μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ταυτόχρονα εσφαλμένη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Είναι λάθος των Ρώσων που ξεκίνησε ο πόλεμος. Ανέκαθεν το έλεγα», είπε ο Σρέντερ. Και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ποτέ λόγοι για έναν πόλεμο, αλλά «γεωπολιτικά μοτίβα που τον εξηγούν».
Ο Σρέντερ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πούτιν
Ο Σρέντερ παίζει με την ιδέα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποδεχθεί την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά ουδέποτε την ανεξαρτησία πρώην βασικών μελών της ΕΣΣΔ. Άρα, κατά τη λογική του, χώρες όπως η Λετονία, η Λιθουανία και η Μολδαβία θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια ρωσική εισβολή.
Ερωτηθείς αναφορικά με τη συγκρατημένη κριτική του έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν και του επιθετικού πολέμου που εξαπέλυσε σε μια κυρίαρχη χώρα ο Σρέντερ απάντησε: «Δεν μπορεί κάποιος να παίξει ρόλο σε πιθανές διαπραγματεύσεις αν εξ’ αρχής παίρνει πλήρεις αποστάσεις και κλείνει με βρόντο την πόρτα».
Και χαρακτήρισε ένδειξη αποτυχίας για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ το γεγονός ότι από την αρχή του πολέμου μόνο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενήργησε ως μεσολαβητής και έφερε τα αντιμαχόμενα μέρη στο τραπέζι.