«Το Σπίτι της Μνήμης»: Το Μουσείο Μπενάκη αποτίει φόρο τιμής στον Γιώργο Σεφέρη - iefimerida.gr

«Το Σπίτι της Μνήμης»: Το Μουσείο Μπενάκη αποτίει φόρο τιμής στον Γιώργο Σεφέρη

Λήδα Κοντογιαννοπούλου: Το Σπίτι της Μνήμης
Λήδα Κοντογιαννοπούλου: Το Σπίτι της Μνήμης / Φωτογραφία: benaki.org
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρή αλλά περιεκτική σε περιεχόμενο η έκθεση της Λήδας Κοντογιαννοπούλου «Το Σπίτι της Μνήμης», που εγκαινιάζει απόψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλο, στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.

Το σώμα της έκθεσης συγκροτούν πίνακες ζωγραφικής με τα εσωτερικά τριών σπιτιών τα οποία επισκεπτόταν η ζωγράφος Λήδα Κοντογιαννοπούλου από τα τέλη του 2015 και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και που ανήκουν σε κορυφαίους της τέχνης του 20ου αιώνα, του Παναγιώτη Τέτση, της Ναταλίας Μελά, του Γιώργου Σεφέρη. Τους δύο πρώτους, η ζωγράφος τους είχε γνωρίσει προσωπικά και συναναστραφεί, στην έκθεση όμως πρωταγωνιστεί το σπίτι του Σεφέρη στην οδό Άγρας , όπου από το 1960 έζησαν έως το τέλος της ζωής τους ο Γιώργος και η Μαρώ Σεφέρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την υποστήριξη της Άννας Λόντου, κόρης της Μαρώς, η Λήδα Κοντογιαννοπούλου ανακάλυψε τις γωνιές, τα αντικείμενα, τις καθημερινές συνήθειες του ποιητή θέλοντας να αποκαλύψει με τον χρωστήρα της τη μνήμη του σπιτιού. Στους πίνακες της κυριαρχεί η λεπτομέρεια των αντικειμένων, οι υφές τους, η ζωντάνια και η αντανάκλαση των χρωμάτων, καθώς αυτά αναδύονται μέσα από το νυχτερινό ημίφως δίνοντας την αίσθηση πως ενώ οι ένοικοι έφυγαν, μ' έναν τρόπο «παραμένουν» στο σπίτι.

Για τη Λήδα Κοντογιαννοπούλου οι απεικονιζόμενοι χώροι «έχουν γίνει ένα πορτρέτο του εαυτού της, περισσότερο ευανάγνωστο και περισσότερο εσωτερικό από μια αυτοπροσωπογραφία στον καθρέφτη».

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Νίκος Παΐσιος, ενώ ο Διονύσης Φωτόπουλος ανέλαβε το σχεδιασμό της. Τη σκηνοθεσία της συνοδευτικής προβολής στον εκθεσιακό χώρο είχε ο Λάκης Παπαστάθης.

Εκθεση αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη: Θα αναγνώσει το ποίημα «Επί Ασπαλάθων» η ΠτΔ

«Το Σπίτι της Μνήμης» αποτελεί φόρο τιμής του Μουσείου Μπενάκη στη μνήμη του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα μισό αιώνα πριν, το 1971. Η πάνδημη κηδεία και ταφή του αποτέλεσαν ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα. Το μέγα πλήθος που τον συνόδευσε στο Α’ Νεκροταφείο, τον αποχαιρέτησε με το μελοποιημένο, από τον πρόσφατα εκλιπόντα Μίκη Θεοδωράκη, ποίημα Άρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις όπως Podcasts και σπάνιες ηχογραφήσεις με τη φωνή του ποιητή που συνδέονται με σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και το έργο του.

Σε μία σειρά Podcast επίλεκτες φωνές διαβάζουν ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις του Γιώργου Σεφέρη (η άδεια χρήσης του υλικού είναι ευγενική προσφορά των Εκδόσεων Ίκαρος). Με αρχική και τελική ανάγνωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα ακουστούν οι: Νίκος Αλιβιζάτος, Μιχάλης Γκανάς, Ζυράννα Ζατέλη, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Παύλος Καλλιγάς, Διονύσης Καψάλης, Άννα Κοκκίνου, Ιωάννης Κωνσταντάκος, Αλέκος Λεβίδης, Γιώργος Μαγγίνης, Τζένη Μαστοράκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Παπάζογλου, Ερρίκος Σοφράς, Τζούλια Τσιακίρη.

Πρώτη θα είναι η ανάγνωση του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη «Επί Ασπαλάθων» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η έκθεση «Το Σπίτι της Μνήμης» θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του COVID, από την Τετάρτη 22/9 και θα διαρκέσει έως 8 Ιανουαρίου 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ