Ένα ιδιαίτερα επιθετικό δημοσίευμα κατά της Ελλάδας μετέδωσε το γερμανικό Der Spiegel, στο οποίο αναφέρεται στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας και εξαπολύει κατηγορίες.
Το κείμενο του Der Spiegel, με τον τίτλο «Η πορεία της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό», με την υπογραφή μέλους της αρχισυνταξίας στο διεθνές ρεπορτάζ του περιοδικού, γράφει για τους μετανάστες στον Έβρο, για τα υποτιθέμενα pushback (επαναπροωθήσεις) και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, πάντα με άκρως επιθετικό τόνο κατά της Ελλάδας.
Ξεκινώντας, το δημοσίευμα γράφει ότι οι Ευρωπαίοι είδαν και αυτό το καλοκαίρι «τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας: τον ήλιο, τις παραλίες, τη φιλοξενία». Ωστόσο, συνεχίζει το κείμενο του «Der Spiegel», επειδή η Ελλάδα αποτελεί έναν εκ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Ευρωπαίους, οι κυβερνήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι «πρόθυμες να παραβλέψουν τη σκοτεινή πλευρά» της Ελλάδας.
Το γερμανικό περιοδικό κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση πως κινείται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της απολυταρχίας, ενώ, εκτός από την Ελλάδα, το Spiegel κατηγορεί και την ΕΕ, λέγοντας πως αυτή η στροφή, όπως την αντιλαμβάνεται ο αρθρογράφος, «δεν ενόχλησε σχεδόν κανέναν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και το Παρίσι».
Για «χιλιάδες επαναπροωθήσεις» και «σκλάβους μετανάστες» στην Ελλάδα γράφει το γερμανικό Spiegel
Στη συνέχεια, το Spiegel κατηγορεί την Ελλάδα για «χιλιάδες βίαιες επαναπροωθήσεις», φτάνοντας στο σημείο να λέει ότι οι Αρχές της χώρας μας χρησιμοποιούν μετανάστες ως σκλάβους, ότι έχουν απαγάγει ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία και ότι τους εγκαταλείπουν στη θάλασσα.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστών από την τουρκική πλευρά, ενώ οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν μιλήσει για επαναπροωθήσεις από τις τουρκικές Αρχές και η αντιπολίτευση της χώρας πρόσφατα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τα σύνορα να γίνουν «ξέφραγο αμπέλι», με παράνομους διακινητές να αλωνίζουν και να περνούν ανθρώπους από τα σύνορα χωρίς έλεγχο, αν έχουν χρήματα να πληρώσουν.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, με επιθετικό ύφος και πάλι, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπου αναφέρεται ότι ο βαθμός στον οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη διαδικασία «δεν έχει ακόμη πλήρως διευκρινιστεί».
Κλείνοντας, ο αρθρογράφος καλεί την ΕΕ να παρέμβει στην Ελλάδα για όλα αυτά που εκείνος αναφέρει ως παραβάσεις, και επίσης φτάνει στο σημείο να αναφερθεί στις επικείμενες εκλογές του 2023, λέγοντας προκλητικά ότι τότε «οι Έλληνες μπορούν να αποφασίσουν σε τι είδους χώρα θέλουν να ζήσουν».