Spectator κατά Σούνακ: «Περιττό, ανόητο και αγενές σνομπάρισμα» στους Έλληνες για τα Γλυπτά - iefimerida.gr

Spectator κατά Σούνακ: «Περιττό, ανόητο και αγενές σνομπάρισμα» στους Έλληνες για τα Γλυπτά

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ / Φωτογραφία: Daniel Leal / Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μύδρους κατά του Ρίσι Σούνακ εξαπολύει το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Spectator με αφορμή το διπλωματικό ατόπημα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, που ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την αναφορά του στα Γλυπτά του Παρθενώνα στη συνέντευξή του στο BBC.

«Όποια γνώμη κι αν έχει κανείς στη μακρά διαμάχη για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα [«Ελγίνεια» τα αναφέρει το συντηρητικό περιοδικό], ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι η ακύρωση την τελευταία στιγμή από τον Ρίσι Σούνακ μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα συνιστά ανόητο, περιττό και αγενές σνομπάρισμα σε έναν από τους λιγοστούς φίλους της Βρετανίας στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Spectator συνεχίζοντας τα αιχμηρά σχόλια του βρετανικού Τύπου κατά του ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αναφέρει ότι ακόμη κι αν ο Σούνακ εκνευρίστηκε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε δημοσίως το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συνέντευξη με τη Λόρα Κούνσμπεργκ του BBC «η ακύρωση μιας διμερούς συνάντησης με έναν συνάδελφο, κεντροδεξιό εκλεγμένο πρωθυπουργό είναι μια αγενής και χονδροειδής υπερβολική αντίδραση. Και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά προτείνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Όλιβερ Ντάουντεν, αντ' αυτού, ο Σουνάκ έριξε απλώς βενζίνη στις δικαιολογημένες φλόγες της πληγωμένης ελληνικής υπερηφάνειας.

Spectator: Διπλωματική γκάφα του Σούνακ

Η διπλωματική του γκάφα έρχεται απλώς να προστεθεί στην αυξανόμενη εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός μας συχνά δεν κατανοεί πραγματικά ποιο είναι το θέμα της πολιτικής. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, η απάντηση του οποίου στη βαθιά αντιδημοφιλία της κυβέρνησής του είναι η απαγόρευση του καπνίσματος για τους νέους και η ενασχόληση με το σχολικό πρόγραμμα σπουδών στα μαθηματικά - σαν αυτά τα θέματα να είναι τα κυρίαρχα στην ατζέντα των ψηφοφόρων», γράφει ο ιστορικός και δημοσιογράφος Νάιτζελ Τζόουνς στο άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και συνεχίζει: «Αν ο Σούνακ πιστεύει ότι η επίδειξη του μεσαίου δακτύλου σε έναν φιλικό ξένο ηγέτη είναι το είδος της ωμής χειρονομίας που έχει απήχηση στον πιο σωβινιστικό τύπο πατριώτη, τότε επιδεικνύει μια βαθιά παρεξήγηση του βρετανικού λαού.

Η Βρετανία και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι αφότου η Ελλάδα απελευθερώθηκε απο΄την κατοχή των Οθωμανών Τούρκων τη δεκαετία του 1820. Ο μεγάλος ποιητής Λόρδος Βύρωνας πέθανε από πυρετό μαχόμενος γι’ αυτόν τον σκοπό στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Λόρδος Βύρων είχε διαμαρτυρηθεί για την ενέργεια του Βρετανού απεσταλμένου, Λόρδου Έλγιν να αγοράσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τις οθωμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Αθήνα, αποσπώντας τα βίαια από το σπίτι στον Παρθενώνα και μεταφέροντάς τα στη Βρετανία, όπου έκτοτε κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο.

Ο πρόεδρος αυτού του μουσείου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, συζητά με την Ελλάδα για κάποιας μορφής συμφωνία μοιρασιάς για το μέλλον των μαρμάρων. Είναι απίθανο η παρορμητική και ανόητη χειρονομία του Σούνακ να βοηθήσει τέτοιες διαπραγματεύσεις», σημειώνει το άρθρο του Spectator.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και καταλήγει : «Αν και αληθεύει ότι εφόσον κάθε τεχνούργημα στο Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε στη χώρα προέλευσής του, το κτίριο θα στερούταν το μεγαλύτερο μέρος του ανεκτίμητου αποθέματός του, οι αμφίβολες συνθήκες της απόκτησης των μαρμάρων από τον Έλγιν τα καθιστούν μια ειδική περίπτωση και ένα διαχρονικό παράπονο στην Ελλάδα, που έχει δημιουργήσει ακόμη και νέο μουσείο στην Ακρόπολη για την επιστροφή τους. Με το να σνομπάρει δημόσια τον Μητσοτάκη για κανένα νοητό πλεονέκτημα, ο Σουνάκ έδειξε ότι έχει ακόμη πιο αδέξιες διπλωματικές ικανότητες από τον ίδιο τον Λόρδο Έλγιν. Είναι ένα λάθος που μπορεί κάλλιστα να το μετανιώσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ