Σπάνια ευθυγράμμιση Σελήνης με Αφροδίτη και Κρόνο -Πότε θα εμφανιστεί στον ουρανό το «χαμογελαστό πρόσωπο» - iefimerida.gr

Σπάνια ευθυγράμμιση Σελήνης με Αφροδίτη και Κρόνο -Πότε θα εμφανιστεί στον ουρανό το «χαμογελαστό πρόσωπο»

Γονέας και γιος κοιτάζουν με τηλεσκόπιο το διάστημα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια σπάνια ευθυγράμμιση πλανητών, που μοιάζει με ένα «χαμογελαστό πρόσωπο», θα είναι ορατή στον πρωινό ουρανό τα ξημερώματα της Παρασκευής, 25 Απριλίου.

Τον σχεδιασμό αυτό, που το προσωνύμιό του… προδίδει τι ακριβώς σχηματίζει, θα μπορεί να τον δει κάποιος (αν του το επιτρέπει ο καιρός και δεν έχει συννεφιά) σε όλο το βόρειο ημισφαίριο (Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Καναδά), κοιτώντας προς την ανατολική γραμμή του ορίζοντα λίγο πριν την ανατολή του ήλιου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο είναι ορατό λίγο πριν την ανατολή του ηλίου, περίπου στις 05:00 με 05:30 σε κάθε περιοχή.

Πώς θα δει κάποιος το «χαμογελαστό πρόσωπο»

Ωστόσο υπάρχει μία… παγίδα. Το προσωνύμιο «χαμογελαστό πρόσωπο» θεωρητικά σχηματίζει ένα στόμα και δύο μάτια. Ωστόσο, το «πρόσωπο» αυτό είναι πλαγιαστό. Για να το δει κανείς στη μορφή που πρέπει, θα πρέπει να γείρει 90° δεξιόστροφα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λεπτή ημισέληνος σχηματίζει το «χαμόγελο», η Αφροδίτη το δεξί «μάτι» και ο Κρόνος το αριστερό.

Για να το δει κάποιος σωστά, θα πρέπει να γείρει το κεφάλι του προς τα δεξιά στις σωστές μοίρες.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό περίπου από τις 05:00 έως τις 05:30 τοπική ώρα.

Δεν είναι ασυνήθιστο να φαίνονται οι πλανήτες κοντά στη Σελήνη στον ουρανό. Όταν ένας πλανήτης φαίνεται κοντά στη Σελήνη, αυτό λέγεται σύνοδος. Όταν δύο ή περισσότεροι πλανήτες είναι κοντά στη Σελήνη – όπως σε αυτή την περίπτωση – αυτό λέγεται σύναθροιση στην αστρονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί πως κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για το «χαμογελαστό πρόσωπο» στο διαδίκτυο. Κάποιες περιγράφουν ρεαλιστικά τι θα είναι ορατό, άλλες είναι λιγότερο ακριβείς.

Η Αφροδίτη είναι ένα λαμπρό αντικείμενο στον πρωινό ουρανό όλη αυτή την εβδομάδα και ανατέλλει προς τα ανατολικά γύρω στις 05:00. Είναι ορατή πριν την ανατολή του Ήλιου, λίγο πριν τις 06:00. Κάθε πρωί, η Αφροδίτη ανέτειλε στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα, ενώ η Σελήνη μετακινούνταν προς τα ανατολικά κάθε πρωί, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο την Αφροδίτη.

Η Σελήνη είναι μια λεπτή ημισέληνος, καθώς ήταν πανσέληνος στις 13 Απριλίου και οδεύει προς νέα Σελήνη στις 27 Απριλίου.

To φαινόμενο όπως απαθανατίστηκε νωρίτερα φέτος στη Πορτογαλία / Πηγή:  Rui Santos, Forest of Leiria
To φαινόμενο όπως απαθανατίστηκε νωρίτερα φέτος στη Πορτογαλία / Πηγή: Rui Santos, Forest of Leiria
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι, το πρωί της 25ης Απριλίου, η Αφροδίτη και η ημισέληνος θα ανατείλουν μαζί στον ουρανό περίπου στις 05:00 (ώρα Βρετανίας), με την Αφροδίτη πάνω από τη Σελήνη.

Η λαμπρή Αφροδίτη και η Σελήνη θα είναι σίγουρα ορατές με γυμνό μάτι, με θέα προς την ανατολή.

Αυτό που πιθανότατα θα δυσκολέψει την παρατήρηση του «χαμογελαστού προσώπου» είναι ο Κρόνος. Ο Κρόνος είναι πολύ πιο αχνός από την Αφροδίτη και είναι ο τελευταίος που ανατέλλει το πρωί, κάτω από την Αφροδίτη και τη Σελήνη στον ουρανό.

Η αμυδρότητά του, η χαμηλή του θέση και το γεγονός ότι ανατέλλει κοντά στην έντονη λάμψη του ανατέλλοντος Ήλιου, σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

*Με πληροφορίες από το BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλανήτες Σελήνη κρόνος Αφροδίτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ