Αστρονόμοι από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο έδωσαν στη δημοσιότητα την εντυπωσιακή φωτογραφία τού «φαντάσματος» ενός σουπερνόβα.
Οι αστρονόμοι του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή απαθανάτισαν μια εντυπωσιακή φωτογραφία από το «φάντασμα» ενός τεράστιου άστρου. Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός γιγαντιαίου άστρου, το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του με ισχυρή έκρηξη πριν από περίπου 11.000 χρόνια.
Τα άστρα με πολύ μεγάλη μάζα φτάνουν συχνά στο εκρηκτικό τέλος τους ως σουπερνόβα. Οι εκρήξεις προκαλούν πανίσχυρα ωστικά κύματα που διαπερνούν τα γύρω αέρια, τα συμπιέζουν, απελευθερώνουν ενέργεια που τα θερμαίνει και τα κάνει πολύ φωτεινά. Κάτι που αποτυπώθηκε, ακόμη και μετά από τόσο καιρό μετά την έκρηξη, στη νέα φωτογραφία των 554 εκατομμυρίων πίξελ που αφορά το σουπερνόβα Ιστίο, στον ομώνυμο νότιο αστερισμό.
Ο εν λόγω σουπερνόβα, σε απόσταση μόνο 800 ετών φωτός, είναι από τα κοντινότερα στη Γη. Αυτό που απέμεινε από το άστρο μετά την έκρηξή του είναι μια τεράστιας πυκνότητας σφαίρα, ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ), που περιστρέφεται σαν σβούρα γύρω από τον άξονά του με απίστευτη ταχύτητα, 10 φορές το δευτερόλεπτο.