Ο Ρίσι Σούνακ κρατούσε τα οικονομικά βιβλία της οικογενειακής επιχείρησης και τώρα κρατάει στα χέρια του τις τύχες ενός ολόκληρου έθνους, χάρη στις θυσίες των γονιών του.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ακολούθησε μια διαδρομή που ήδη εμπνέει βιογράφους και ποιος ξέρει...αύριο μεθαύριο μπορεί να εμπνεύσει και σκηνοθέτες.
Ο Ρίσι Σούνακ παιδί Ινδών δεύτερης γενιάς, καλείται να διαχειριστεί τις τύχες της Βρετανίας σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της και θα κριθούν πολλά στις πρώτες μέρες της εξουσίας του σχετικά με το αν θα μακροημερεύσει ή θα μπει κι αυτός στη λίστα των βραχύβιων πρωθυπουργών, όπως η προκάτοχός του, Λιζ Τρας.
Το «Φαρμακείο Σούνακ»
Γεννημένος στο Σαουθάμπτον , ο Ρίσι, έχει μιλήσει δημοσίως για το πώς μεγάλωσε βλέποντας τον πατέρα του, ένα ιατρό, και τη μητέρα του φαρμακοποιό, να υπηρετούν με αφοσίωση την τοπική κοινότητα.
Οι γονείς του Ρίσι γνωρίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο νυν πρωθυπουργός είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέρφια.
Το αξιοσημείωτο ταξίδι που οδήγησε τον Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν ξεκίνησε από το Γενικό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, όπου γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια, αλλά από έναν πολυσύχναστο κυκλικό κόμβο στον αυτοκινητόδρομο A35, περίπου ένα χιλιόμετρο και λιγότερο μακριά, σε ένα μικρό κατάστημα που για δεκαετίες ήταν γνωστό ως το «Φαρμακείο Σούνακ».
Το φαρμακείο το διεύθυνε η μητέρα του Ρίσι, Ούσα, μέχρι τη συνταξιοδότησή της πριν από λίγα χρόνια, και ήταν σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή υπόθεση, όπως πολλές επιτυχημένες μικρές επιχειρήσεις, επισημαίνει το δημοσίευμα της Daily Mail.
Στα εφηβικά του χρόνια, ο σημερινός πρωθυπουργός περνούσε τα Σαββατοκύριακα παραδίδοντας συνταγογραφήσεις σε πελάτες. Και αφού επέλεξε να σπουδάσει οικονομικά άρχισε επίσης να βοηθάει στο κράτημα των βιβλίων της επιχείρησης.
Η γιαγιά που μιλούσε Σουαχίλι και ήρθε με εισιτήριο χωρίς επιστροφή στο Λονδίνο
Όπως όλοι όσοι φτάνουν να γίνουν μέρος της πολιτικής εξουσίας ο Ρίσι Σούνακ έφτασε εδώ μέσω ενός συνδυασμού ταλέντου, σκληρής δουλειάς και καλοτυχίας πέρα από την εξαιρετική εκπαίδευση, την οποία χρηματοδότησε για εκείνον η επιτυχία του οικογενειακού φαρμακείου.
Χωρίς τι θυσίες της οικογένειάς του όμως δεν θα ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα.
Η οικογενειακή ιστορία ξεκινά στην πραγματικότητα με τη Σράξα τη μητέρα της Ούσα και γιαγιά του Ρίσι, μια εξαιρετική γυναίκα που μεγάλωσε μιλώντας σουαχίλι σε μια απομακρυσμένη καλύβα στην Τανζανία, όπου υπήρχε μια μικρή κοινότητα παντζάμπι.
Το 1966 πήρε τη θαρραλέα απόφαση να πουλήσει τα γαμήλια κοσμήματά της για να αγοράσει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ταξίδεψε μόνη της, αφήνοντας πίσω της τον σύζυγο και τα μικρά παιδιά της, έφτασε στο Λέστερ και βρήκε δουλειά ως λογίστρια. Ένα χρόνο αργότερα, είχε μαζέψει αρκετά χρήματα για να ακολουθήσει και η υπόλοιπη οικογένεια.
Παιδιά που κάνουν καριέρα
Η Ούσα, η μητέρα του Ρίσι, δούλεψε σκληρά στο σχολείο και κέρδισε μια θέση στο Πανεπιστήμιο του Άστον όπου σπούδασε φαρμακευτική. Στη συνέχεια γνώρισε τον Γιασβίρ, φοιτητή ιατρικής, μέσω οικογενειακών φίλων. Παντρεύτηκαν το 1977, μετακόμισαν στο Σαουθάμπτον και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ρίσι, τον Σάντζει ο οποίος είναι σήμερα κλινικός ψυχολόγος και νευροψυχολόγος και την Ρακί, η οποία εργάζεται στον ΟΗΕ.
Όπως έχει επισημάνει ο Ρίσι Σούνακ, οι γονείς του θυσίασαν πολλά για να μπορέσει να φοιτήσει σε καλά σχολεία, αυτός και τα αδέρφια του. «Είχα την τύχη να σπουδάσω στο Κολέγιο του Γουίντσεστερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ», είπε.
Ο πατέρας, μάλιστα του είχε παρατηρήσει παλαιότερα ότι τα δίδακτρα ήταν «αρκετά μεγάλη οικονομική δέσμευση».
Ο Ρίσι Σούνακ είχε μοιραστεί εικόνες από την παιδική του ηλικία σε ένα βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, όταν ξεκίνησε την πρώτη του εκστρατεία για την ηγεσία των Τόρις αυτό το καλοκαίρι.
Ο νέος πρωθυπουργός μίλαγε συχνά για το πώς ο πατέρας του, Γιασβιρ, ήταν γενικός γιατρός του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) στο Σαουθάμπτον και για τη συνδρομή του σε όσους είχαν ανάγκη, μια στάση ζωής που τον ενέπνευσε.
«Βρετανός Ινδός», αυτό δηλώνει
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες του Σούνακ κατάγονταν από το Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας και μετανάστευσαν στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960.
Έφτασαν με «πολύ λίγα», έχει δηλώσει ο Ρίσι Σούνακ, επιχειρώντας να αντισταθμίσει το προφίλ του άξεστου νεόπλουτου με τον οποίο τον καταδιώκουν οι επικριτές του και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Αν και είναι έντονα υπερήφανος για την ινδική και ινδουιστική κληρονομιά του, θεωρεί τη Βρετανία πατρίδα του. «Βρετανός Ινδός» είναι αυτό που επιλέγω στην απογραφή, έχει πει.
H περίπτωση Σούνακ αφήνει το δικό της στίγμα. Πρόκειται για την περίπτωση ενός ακόμη παιδιού μεγαλωμένου σε οικογενειακή επιχείρηση που έφτασε στον πρωθυπουργικό θώκο. Το τελευταίο παιδί ήταν η Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ, πρότυπο του Σούνακ.
Οι θυσίες των γονιών που οι κόποι τους έστρωσαν το έδαφος για τα παιδιά τους να πετύχουν, είναι κομμάτι της διαδρομής του Ρίσι Σούνακ και δηλώνει περήφανος γι' αυτό.