O Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το αυτογκόλ του με την ακύρωση του ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε δημόσια για το περιστατικό που προκάλεσε σάλο σε Βρετανία και Ελλάδα, και σε ό,τι αφορά τον ίδιο φαίνεται να του γυρνά και μπούμερανγκ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ στη βρετανική Βουλή, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι είχε συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά να μην αναφερθούν στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι που έχει διαψευστεί ρητά από την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Εργατικοί βάλλουν από χθες κατά του Ρίσι Σούνακ για την απρέπειά του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τω μεταξύ, προτού ακυρωθεί το ραντεβού του από τον Σούνακ, είχε ήδη συναντηθεί με τον Στάρμερ, ο οποίος φέρεται να είναι θετικά διακείμενος στο θέμα των Γλυπτών και δεν προτίθεται να βάλει κυβερνητικά εμπόδια σε περίπτωση τυχόν συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου με την Αθήνα.
«Μην ασχολείστε με το Βρετανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προφανώς έχει χάσει τα λογικά του», είπε αρχικά ο Στάρμερ και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ.
«Ένας συνάδελφος, μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Αντί ο πρωθυπουργός κ. Σούνακ να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στάρμερ. «Γιατί τέτοια μικροπολιτική;», αναρωτήθηκε.
Ο Σούνακ απάντησε στον Στάρμερ για την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανώς αμετανόητος και χρησιμοποιώντας τις χθεσινές διαρροές του Λονδίνου που έχουν ήδη διαψευστεί.
«Φυσικά, είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας.
Αλλά όταν έγινε σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον αλλά μάλλον για να πανηγυρίσουμε και να αναμοχλεύσουμε θέματα του παρελθόντος, ήταν ανάρμοστο», συνέχισε ο Σούνακ και στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι είχε συμφωνηθεί με την Αθήνα να μην τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση, κάτι που έχει ήδη διαψευστεί από χθες.
«Επιπλέον, έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υπήρξαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό από αυτή τη χώρα αλλά στη συνέχεια αθετήθηκαν. Μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», είπε ο Σούνακ.
Η διάψευση της Αθήνας
Σύμφωνα με το BBC, ελληνική πηγή έχει διαψεύσει ήδη από χθες, όταν υπήρξε η πρώτη διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ, ότι υπήρξε συμφωνία να μη θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός το θέμα των Γλυπτών δημοσίως.
Δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ως κυβερνητική προτεραιότητα, να μην έθετε το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, δήλωσε στο Mega ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
«Ο πρωθυπουργός θέτει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, και το έθεσε και την Κυριακή (…). Είναι μια γνωστή ελληνική θέση την οποία έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια (…). Ήμασταν ξεκάθαροι ότι το θέμα των Γλυπτών θα τεθεί (σ.σ.: στις συνομιλίες με τον Σούνακ)» ξεκαθάρισε.
Μπούμερανγκ για τον Σούνακ, κέρδος για την Αθήνα
Όλα αυτά την ώρα που, όπως φαίνεται, η κίνηση αυτή του Σούνακ προσμετράται ως ένα μεγάλο αυτογκόλ. Ως κίνηση κρίθηκε απρεπής από το σύνολο της πολιτικής σκηνής της Βρετανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, τον βρετανικό Τύπο, αλλά και τους πολίτες, ενώ δημοσκόπηση που έγινε χθες έδειξε πως συντριπτικό ποσοστό του βρετανικού λαού τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.
Ακόμη και παραδοσιακά Μέσα όπως οι Times έχουν αλλάξει θέση, υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών, ο «σκληρός» δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν -ο οποίος είχε ταχθεί κατά της επιστροφής- δήλωσε ότι το επιχείρημα Μητσοτάκη με τη Μόνα Λίζα τον έπεισε ότι το σωστό είναι τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ Μέσα όπως το Bloomberg, οι Financial Times, ο Guardian και πολλά άλλα βάλλουν κατά του Σούνακ για αγένεια και ανάρμοστη συμπεριφορά.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα έχει κάθε λόγο να χαίρεται, καθώς το θέμα των Γλυπτών πήρε μια ανέλπιστη προβολή, με το δίκαιο αίτημα της Αθήνας να κερδίζει επιπλέον συμπάθεια.
Ακριβώς αυτό ήταν και το νόημα των όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου νωρίτερα σήμερα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ατυχές. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα βλάψει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις και επισήμανε τη θετική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα των Γλυπτών.