Επίθεση γοητείας των Βρετανών ψηφοφόρων εξαπέλυσε ο Ρίσι Σούνακ στην τελευταία του, πιθανώς, ομιλία στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ πριν τις επόμενες γενικές εκλογές κι ενώ η δημοτικότητά του καταρρέει.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός και το κόμμα του υπολείπονται σημαντικά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού κόμματος ο Σούνακ προσπαθεί να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης και να εμφανιστεί ως «φορέας αλλαγής» ικανός να λάβει «μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», όπως ήταν το σλόγκαν των Τόρηδων στο συνέδριο.
Ο Σούνακ ανακοίνωσε μια σειρά από πολιτικές, που ελπίζει ότι θα ενισχύσουν την καταρρέουσα δημοτικότητά του, όπως μειώσεις φόρων, όταν τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, πακέτο μέτρων για βελτίωση δρόμων, λεωφορείων και τρένων, αξίας 30 δισ. λιρών, βαθμιαία απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά και «τσεκούρι» στα σχέδια κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων HS2 του Μάντσεστερ, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων.
Τι πιστεύουν οι Βρετανοί για τον Σούνακ
Ο λόγος για την αλλαγή ταχύτητας από τον Σούνακ είναι προφανής. Σύμφωνα με νέα έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας Savanta UK, οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν έχουν και πολλά καλά να πουν για τον πρωθυπουργό τους. Οι 2.000 συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να περιγράψουν με μία λέξη τον Σούνακ και το αποτέλεσμα γι’ αυτόν ήταν μάλλον απογοητευτικό.
Πολλοί εξέφρασαν αρνητική γνώμη χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «ανίκανος, άχρηστος, σκουπίδι και αδύναμος».
Άλλοι χαρακτήρισαν τον Σούνακ «κίβδηλο, κακό, ψεύτη, ανίδεο και ανιαρό». Υπήρξαν όμως και κάποιες θετικές γνώμες : «καλός, υπέροχος, έντιμος»
Ο Σούνακ «περήφανος» για τις ρίζες του
Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο της ομιλίας του Σούνακ στο συνέδριο των Συντηρητικών χθες Τετάρτη στο Μάντσεστερ ήταν οι συχνές αναφορές του στις ρίζες του και την οικογένειά του. Όπως είπε, συχνά σκέφτεται πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του αν οι παππούδες του δεν είχαν μεταναστεύσει από την Ινδία και την ανατολική Αφρική.
«Πλάτες» στον Σούνακ έβαλε με μια ξαφνική - εκτός ημερήσιας ατζέντας- ομιλία της από το βήμα του συνεδρίου η ζάπλουτη σύζυγός του, Ακσάτα Μούρτι, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε αργότερα ότι είναι «περήφανος που είναι ο πρώτος ασιατικής καταγωγής Βρετανός πρωθυπουργός».
«Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πει ότι αυτή η χώρα είναι ρατσιστική. Δεν είναι. Η ιστορία μου είναι μια βρετανική ιστορία. Μια ιστορία για το πώς μια οικογένεια μπορεί από την άφιξή της με ελάχιστα εδώ να φθάσει μέσα σε τρεις γενιές στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Τι προσφέρει το Συντηρητικό Κόμμα σε μια οικογένεια μεταναστών; Την ευκαιρία να γίνουν υπουργοί Ενέργειας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, ακόμη και πρωθυπουργοί», είπε ο Σούνακ.
Καταρρέει η δημοτικότητα του Σούνακ και των Συντηρητικών
Ο Σούνακ εμφανίστηκε στο συνέδριο πεπεισμένος ότι οι Τόρηδες μπορούν να νικήσουν στις επόμενες εκλογές, έστω και αν ούτε στο ίδιο του το κόμμα δεν το πολυπιστεύουν. Δεσμεύτηκε να λέει «τα πράγματα με το όνομά τους», να «ηγηθεί με διαφορετικό τρόπο» της χώρας, τόνισε ότι έχει «το θάρρος να αλλάξει κατεύθυνση»: «Ήρθε η ώρα για αλλαγή και είμαστε έτοιμο», είπε.
Αλλά οι σφυγμομετρήσεις σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα για τον Σούνακ και το κόμμα του. Σύμφωνα με τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων του Politico οι Συντηρητικοί υπολείπονται αυτή τη στιγμή κατά 16 μονάδες των Εργατικών.
Μια δημοσκόπηση της Opinium που διενεργήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του Observer με δείγμα 3.000 ατόμων - ανάμεσά τους και 900 που ψήφισαν Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019- αποκαλύπτει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα. Η έρευνα έδειξε ότι εμφανίζει μεγάλες ρωγμές ο συνασπισμός παραδοσιακών ψηφοφόρων των Τόρηδων και εκείνων που αποσκίρτησαν από το Εργατικό Κόμμα και ψήφισαν το κόμμα του Σούνακ προ τετραετίας. Το 34% εκείνων που στήριξαν τους Τόρηδες το 2019 είπαν ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα. Εξ’ αυτών το 12% θα στραφεί τους Εργατικούς, το 13% στο κόμμα των Μεταρρυθμισών, το 5% στους Φιλελεύθερους και το 3% στους Πράσινους.