Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η YouGov στη Βρετανία δείχνει ότι οι Βρετανοί πολίτες θεωρούν λάθος την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, μετά τις αντιδράσεις ακόμη και από το εσωτερικό της χώρας του αλλά και από διεθνή ΜΜΕ (Bloomberg, Times, Politico κ.ά.) και ενώ ακόμη και Βρετανοί στέλνουν e-mail στον Έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας συγγνώμη για την απρεπή στάση του ομολόγου του, η δημοσκόπηση έρχεται να... δέσει το αυτογκόλ του Σούνακ.
Η ερώτηση της δημοσκόπησης στους Βρετανούς πολίτες διατυπώνεται ως εξής:
«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».
Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά ανά κόμμα, καθώς ακόμη και οι Συντηρητικοί, το κόμμα του οποίου επικεφαλής είναι ο Σούνακ, έχουν απαντήσει σε ποσοστό 59% ότι επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση (το 21% των Συντηρητικών θεωρεί ότι ήταν σωστή).
Επίσης, ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, έναντι μόλις 15% που θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».
Σε άλλη δημοσκόπηση, επίσης σημερινή, ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 50%) πιστεύει ότι την απόφαση για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να πάρει το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, έναντι 22% που προτιμά να λάβει την απόφαση η κυβέρνηση της Βρετανίας.
Η YouGov plc είναι μια βρετανική διεθνής εταιρεία έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριότητες στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία-Ειρηνικό.