Ανάσα για Σούνακ -Έκαναν πίσω οι αντάρτες, πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο «νομοσχέδιο Ρουάντα» - iefimerida.gr

Ανάσα για Σούνακ -Έκαναν πίσω οι αντάρτες, πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο «νομοσχέδιο Ρουάντα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ / Φωτογραφία: AP Photo / Frank Augstein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ επέζησε μιας δύσκολης ψηφοφορίας αναφορικά με το σχέδιο αποστολής ορισμένων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με τους πολιτικούς σχολιαστές να κάνουν λόγο για «ανακούφιση» του Σούνακ μετά την εσωκομματική ανταρσία που αντιμετώπισε  και το ενδεχόμενο πιθανής εξέγερσης από τη μετριοπαθή και τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κρίνει τον περασμένο Νοέμβριο παράνομο κρίνοντας «μη ασφαλή τρίτη χώρα» την Ρουάντα.

Οι «αντάρτες» έκαναν πίσω

61 βουλευτές από την πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρηδων υπερψήφισαν χθες τουλάχιστον μία από τις προτεινόμενες τροπολογίες που αποσκοπούσαν στην αυστηροποίηση του νομοσχεδίου, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα προσφυγών από μεμονωμένους μετανάστες κατά της απέλασής τους στη Ρουάντα. Αλλά η πλειοψηφία απέρριψε όλες τις τροπολογίες στην τελική ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην αρχική του μορφή και μόνον 11 βουλευτές των Τόρηδων το καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο πέρασε τελικά με 320 ψήφους υπέρ και 276 κατά. Αλλά η αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική στην οποία ο Σούνακ έχει στοιχηματίσει την εξουσία του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολιτικά και νομικά εμπόδια, ενώ θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα Βουλή των Λόρδων, όπου ενδέχεται να γίνει νέα προσπάθεια τροποποίησής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον Σούνακ το σχέδιο Ρουάντα

Οι Συντηρητικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010 -με πέμπτο πρωθυπουργό τους στο διάστημα αυτό τον Σούνακ – βλέπουν την πλάτη του Εργατικού Κόμματος -και μάλιστα με μεγάλη διαφορά - στις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και είναι πιθανό οι κάλπες να στηθούν λίγο νωρίτερα.

Η πρόσφατη ατζέντα του κόμματος του Σούνακ με πέντε βασικές υποσχέσεις περιελάμβανε τρεις που συνδέονται με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο πληθωρισμός, μία με τη μείωση των λιστών αναμονής στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τέλος δέσμευση να «σταματήσουν τα σκάφη» με τους παράτυπους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που απευθύνεται τόσο σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους όσο και σε πιο δεξιά μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ισχυρή βιώσιμη πολιτική δύναμη στα δεξιά των Τόρηδων του Σούνακ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, αλλά ο υπέρμαχος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ — ο οποίος επί του παρόντος κερδίζει τα προς το ζην με εμφανίσεις σε reality show — δημιούργησε μια κατάλληλη πλατφόρμα για άμεση κινητοποίηση στην ομάδα Reform UK. Κάποιες δημοσκοπήσεις υπολόγισαν πρόσφατα ότι εάν κατέβει σε γενικές εκλογές, θα μπορούσε να κερδίσει έως και το 10% των ψήφων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ