Με το πρωτοφανές κύμα βίας να αναγκάζει την κυβέρνηση της Σουηδίας να εμπλέξει ακόμη και τον στρατό ώστε να αντιμετωπιστεί, σουηδικά ΜΜΕ αναφέρονται στη δράση του εγκληματικού δικτύου Foxtrot, υπό τον διεθνώς καταζητούμενο Ράβα Ματζίντ, γνωστό και ως «κουρδική αλεπού».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Παντελή Γκόνο, η μεγαλύτερη βεντέτα που εξελίσσεται στη Σουηδία μεταξύ συμμοριών είναι αυτή της «κουρδικής αλεπούς» και ενός Έλληνα.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πρόκειται για έναν Τουρκοσουηδό πολίτη, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην Τουρκία, και έναν Έλληνα που έχει γεννηθεί στη Σουηδία.
Οι δυο τους παλαιότερα δούλευαν μαζί, αλλά αυτή τη στιγμή φέρονται να κινούν τα νήματα ξεχωριστά, από το εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται πως ένας από τους λόγους που «έπεσε» η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ο πόλεμος των συμμοριών.
Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Κρίστερσον, υποσχέθηκε ότι θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο στον πόλεμο κατά της εγκληματικότητας, ωστόσο δεν τα έχει καταφέρει.
Δεν είναι τυχαίο πως ο διεθνής Τύπος, μετά τα τελευταία γεγονότα, αποκαλεί τη Σουηδία «Πρωτεύουσα των ένοπλων δολοφονιών στην Ευρώπη».
Από τις επιθέσεις, που στοχεύουν κυρίως στον εκφοβισμό των αντιπάλων, δεν λείπουν δυστυχώς οι παράπλευρες απώλειες, με αθώους πολίτες που δεν έχουν καμία σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα να χάνουν τη ζωή τους.
Η εγκληματική οργάνωση Foxtrot και η «κουρδική αλεπού»
Ο Ράβα Ματζίντ, διεθνώς καταζητούμενος, έχει γεννηθεί στο Ιράν και φέρεται πως είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης Foxtrot. Ο Ρατζίντ έφτασε στη Σουηδία με τους γονείς του όταν ήταν μόλις ενός μηνός και μεγάλωσε στην Ουψάλα, την πόλη που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από το πρόσφατο κύμα βίας και πλέον βρίσκεται υπό αυξημένη αστυνομική επιτήρηση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η «κουρδική αλεπού», εις βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, φέρεται πως βρίσκεται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι σουηδικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν.
Η αστυνομία της Σουηδίας εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών.
Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές στις μικρότερες πόλεις, όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε κατά το παρελθόν σπάνιο φαινόμενο.
Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, από τα οποία τα 62 ήταν θανατηφόρα.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι συμμορίες στη Σουηδία συχνά επιστρατεύουν εφήβους από φτωχές γειτονιές μεταναστών, ώστε να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.
Η εγκληματική οργάνωση της οποίας ηγείται η «κουρδική αλεπού» ειδικεύεται στο να επιστρατεύει ανήλικους για τα χτυπήματα που σχεδιάζει.
Δημοσίευμα τoυ ΒΝΝ αναφέρει ως παράδειγμα τη δολοφονία γυναίκας, η οποία πιθανότατα ήταν μητέρα μέλους αντίπαλης συμμορίας, την οποία εκτέλεσαν ένας 15χρονος και ένας 19χρονος.