Η Σουηδία σκληραίνει την μεταναστευτική της πολιτική -Η κυβέρνηση θέλει πιο αυστηρά κριτήρια απόκτησης ιθαγένειας - iefimerida.gr

Η Σουηδία σκληραίνει την μεταναστευτική της πολιτική -Η κυβέρνηση θέλει πιο αυστηρά κριτήρια απόκτησης ιθαγένειας

Μετανάστες στη Σουηδία
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σουηδία παρουσίασε νέες αυστηρές απαιτήσεις για την απόκτηση ιθαγένειας στο πλαίσιο αυστηρότερων κανόνων για την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για την απόκτηση της σουηδικής ιθαγένειας, με μια έρευνα να συνιστά ως προϋπόθεση την «έντιμη διαβίωση». Συνέστησε επίσης την επέκταση της απαιτούμενης διάρκειας παραμονής στη χώρα πριν από την απόκτηση της ιθαγένειας, με μια αύξηση στα οκτώ χρόνια από τα πέντε που είναι σήμερα, μεταδίδει η Daily Mail.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια θα πρέπει επίσης να περάσουν ένα τεστ σχετικό τη σουηδική κοινωνία και τις αξίες της καθώς και να δώσουν εξετάσεις γλώσσας, σύμφωνα με την έρευνα που διέταξε η κυβέρνηση.

«Η ιθαγένεια πρέπει να κερδίζεται»

«Η ιθαγένεια πρέπει να κερδίζεται, δεν πρέπει να χορηγείται άνευ όρων», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιόχαν Φόρσελ σε ανάρτησή του στο Instagram. Ο Φόρσελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ιθαγένεια βοηθά επίσης να συνδεθούν άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο κάτω από «μια κοινή σουηδική ταυτότητα». Είπε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να «είμαστε πάντα πολύ σαφείς σχετικά με τις αξίες που πρέπει να ισχύουν στη Σουηδία». «Η οικογένεια είναι σημαντική, αλλά δεν είναι υπεράνω του νόμου. Υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Μπορείτε να παντρευτείτε όποιον θέλετε. Τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν το δικαίωμα να κολυμπούν και να παίζουν ποδόσφαιρο. Αν δεν το αποδέχεστε αυτό, η Σουηδία δεν είναι η κατάλληλη χώρα για εσάς», δήλωσε ο υπουργός.

Μετά τη μεγάλη εισροή αιτούντων άσυλο στη Σουηδία κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού κύματος του 2015, οι διαδοχικές αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες μετανάστευσης και ασύλου, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Συνεχίζει δε, αναφέροντας ότι η Σουηδία εξέπληξε τον κόσμο, καθώς δέχτηκε σχεδόν 163.000 αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 - ο μεγαλύτερος αριθμός ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.  Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, η οποία υποστηρίζεται στο κοινοβούλιο από τους αντι-μεταναστευτικούς Σουηδούς Δημοκράτες, έχει εισαγάγει όλο και πιο σκληρούς περιορισμούς από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επαναφέροντας τη σημασία μιας «κοινής» ταυτότητας, ο Φόρσελ εξήγησε:

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που η Σουηδία έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από πολλά μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια».  Μια έρευνα που διατάχθηκε το 2023 συνέστησε επίσης την αυστηροποίηση της απαίτησης για «έντιμη διαβίωση». Συγκεκριμένα, αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν πιο δύσκολο για ένα άτομο που έχει διαπράξει ένα παράπτωμα ή ένα έγκλημα ή που έχει απλήρωτα χρέη να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα, δήλωσε η Κίρσι Λάκσο Ούτβικ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας που συντάχθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις για τα επικείμενα μέτρα της Σουηδικής κυβέρνησης

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Civil Rights Defenders επέκρινε την πρόταση. «Η έρευνα δείχνει ότι οι αυστηρότερες απαιτήσεις για την ιθαγένεια δεν αυξάνουν τα κίνητρα για ένταξη, αλλά μάλλον συμβάλλουν στον αποκλεισμό μιας αυξανόμενης ομάδας ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τα βασικά δικαιώματα της ιθαγένειας», δήλωσε στο AFP ο νομικός διευθυντής της οργάνωσης Τζον Στάουφερ.

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα παραπεμφθούν τώρα σε διάφορες αρχές και ενδιαφερόμενα μέρη για επανεξέταση, προτού η κυβέρνηση συντάξει νομοσχέδιο. Η έρευνα συνέστησε ο νέος νόμος να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2026.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σουηδία θεωρούσε κάποτε τον εαυτό της καταφύγιο για τους κουρασμένους από τον πόλεμο και τους διωκόμενους, αλλά με την πάροδο των ετών αγωνίστηκε να ενσωματώσει πολλούς από τους νεοεισερχόμενους. Πρόσφατα μέτρα που θεσπίστηκαν για τη μείωση της μετανάστευσης περιλάμβαναν τη χορήγηση μόνο προσωρινών αδειών διαμονής σε αιτούντες άσυλο, την αυστηροποίηση των κριτηρίων οικογενειακής επανένωσης και την αύξηση των εισοδηματικών απαιτήσεων για τους πολίτες τρίτων χωρών που ζητούν βίζα εργασίας.

Ο αριθμός των μεταναστών στους οποίους θα χορηγηθεί άσυλο στη Σουηδία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών το 2024, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, αποτέλεσμα μιας δεκαετούς καταστολής της μετανάστευσης. Μόλις 6.250 άδειες παραμονής που σχετίζονται με το άσυλο χορηγήθηκαν στη σκανδιναβική χώρα πέρυσι, σύμφωνα με τον Φόρσελ, ο οποίος επικαλέστηκε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Μετανάστευσης. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους Ουκρανούς, στους οποίους έχει χορηγηθεί προσωρινή προστασία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Σουηδία το 2024 ήταν 9.645, ο χαμηλότερος από το 1996 και μειωμένος κατά 42% από το 2022.

Η τεράστια εισροή μεταναστών από το 2015 και μετά κατέστησε αδύνατη την αποτελεσματική ενσωμάτωση όλων των νεοαφιχθέντων, δήλωσε Φόρσελ, καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς δυνατότητες στέγασης, σχολείων και εργασίας.

Το μεταναστευτικό στην Ευρώπη σήμερα

Η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών με την εντεινόμενη καταστολή των διακινητών, ανέφερε χθες η υπηρεσία συνόρων του μπλοκ. Τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού Frontex χαιρετίστηκαν από την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και έρχονται καθώς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα σημειώνουν ισχυρές επιδόσεις στις εκλογές σε όλη την Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οργανισμός που εδρεύει στη Βαρσοβία δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία του περασμένου έτους αποκάλυψαν μείωση κατά 38% των χερσαίων και θαλάσσιων διελεύσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι αριθμοί ήταν «στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, όταν η μετανάστευση επηρεαζόταν ακόμη από την πανδημία του COVID».

Ο Frontex δήλωσε ότι η μείωση των αιτούντων άσυλο χωρίς χαρτιά οφείλεται κυρίως στην πτώση των αφίξεων μέσω των διαδρομών στην Κεντρική Μεσόγειο - κυρίως μέσω Λιβύης - και στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων. «Η εντατικοποιημένη συνεργασία της ΕΕ και των εταίρων κατά των δικτύων λαθρεμπορίας έχει μειώσει σημαντικά τις διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε η Frontex. Η Μελόνι έκανε λόγο για «αποτέλεσμα της δράσης της Ιταλίας, όπως και η συνολική μείωση των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και από άλλες οδούς (…) είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που έχει αναλάβει η κυβέρνησή μας τα τελευταία χρόνια».

Εξέφρασε την «υπερηφάνεια» της για αυτό που χαιρέτισε ως «καλή είδηση της ημέρας».

Συνολικά, το 2024 ο οργανισμός είδε πάνω από 239.000 παράτυπες εισόδους στην ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ