Οι πολίτες της Σουηδίας απορρίπτουν τις νομικές παραχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησής τους προκειμένου η Τουρκία να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Dagens Nyheter, οι Σουηδοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν την κυβέρνησή τους λέγοντας ότι η σκανδιναβική χώρα θα πρέπει να μην προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά στις νομικές αρχές της για να κερδίσει την επικύρωση της Τουρκίας για την αίτησή της στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους νόμους της απέναντι στα τουρκικά αιτήματα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση της ένταξής της στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), σύμφωνα με το 79% των ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση. Αντίθετα, το 10% πιστεύει ότι η Σουηδία θα πρέπει να επιδιώξει την ένταξη το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αν αυτό συνεπάγεται παραχωρήσεις στις νομικές αρχές της.
Τα κωλύματα που θέτει η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από τότε που υπέβαλαν τα σχετικά αιτήματα τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ατόμων τα οποία η Τουρκία κατηγορεί για τρομοκρατικούς δεσμούς.
Πριν από λίγες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάσισε κατά της έκδοσης ενός άνδρα που η Τουρκία είπε ότι εμπλέκεται σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κατά του προέδρου Ερντογάν.
Και οι δύο σκανδιναβικές κυβερνήσεις επέμειναν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία των δικαστηρίων όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τις εκδόσεις. Οι 28 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία, με την Ουγγαρία επίσης να καθυστερεί.
Η δημοσκόπηση έδειξε, επίσης, ότι το 60% των πολιτών εγκρίνουν το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη φορά. Η δημοσκόπηση σε 1.248 ερωτηθέντες πραγματοποιήθηκε από την Ipsos μέσω διαδικτυακών ερευνών και δεν υπήρχε διαθέσιμο περιθώριο σφάλματος.