Το κλισέ είναι αναπόφευκτο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. Ιδιαίτερα στη Σουηδία, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος Γουστάβος αποφάσισε να αφήσει εκτός βασιλικής οικογένειας πέντε πριγκιπόπουλα.
Εν μέσω επικρίσεων για το πόσο έχει μεγαλώσει η βασιλική οικογένεια στη Σουηδία, ο βασιλιάς αποφάσισε να πάρει το ζήτημα στα χέρια του. Έβγαλε λοιπόν από τη βασιλική οικογένεια πέντε από τα εγγόνια του. Ανάμεσά τους δεν είναι τα δύο που είναι στη γραμμή διαδοχής του τίτλου.
Ποια είναι τα 5 παιδιά που άφησε εκτός ο βασιλιάς
Η απόφαση του βασιλιά Γουστάβου αφορά τους δύο γιους του πρίγκιπα Καρόλου Φιλίππου και τα τρία παιδιά της πριγκίπισσας Μαντλέν. Είναι από ενός έως πέντε ετών και έως τώρα ήταν πρίγκιπες και πριγκίπισσες, τίτλοι που τους αφαιρέθηκε, ενώ απαλλάχθηκαν και από τα επίσημα βασιλικά καθήκοντά τους.
Τα πέντε παιδιά παραμένουν μέλη της βασιλικής οικογένειας και διατηρούν τους τίτλους δούκα και δούκισσας που είχαν, αλλά το βασικότερο είναι πως δεν θα λαμβάνουν το ετήσιο επίδομα που παίρνουν τα μέλη του βασιλικού οίκου. Η απόφαση του βασιλιά δεν επηρεάζει τους γονείς τους, καθώς η πριγκίπισσα Μαντλέν, ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Σοφία, θα συνεχίσουν τη δουλειά τους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και θα εκτελούν τα επίσημα καθήκοντά τους.
Γιατί πήρε ο βασιλιάς αυτή την απόφαση
Πριν από λίγα χρόνια, η Βουλή της Σουηδίας είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει κάποια από τα ζητήματα που αφορούν τη βασιλική οικογένεια, μεταξύ των οποίων και το μέγεθός της. Για αυτό ο βασιλιάς Γουστάβος πήρε αυτή την απόφαση τώρα, εξήγησε ο Ρόγκερ Λούντγκρεν, ειδικός επί ζητημάτων που αφορούν τη μοναρχία της Σουηδίας.
Το ζήτημα είναι ότι ο βασιλικός οίκος έχει περισσότερα μέλη από ότι παλιότερα και πολλοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να πληρώνονται όλοι αυτοί, σημείωσε ο Σουηδός ιστορικός, Ντικ Χάρισον, μιλώντας στο ΒΒC, ο οποίος σχολίασε ότι ο βασιλιάς, με την απόφασή του, επιχειρεί να σταματήσει τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση.
Πάντως, θεωρητικά τουλάχιστον, τα πέντε παιδιά διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης του θρόνου και αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σημείωσε ο ιστορικός.