Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και από το μέλλον ενός οπαδού του PKK, την έκδοση του οποίου στην Τουρκία ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της σκανδιναβικής χώρας.
Με μια τέτοια κίνηση η Σουηδία θα εκπλήρωνε μια από τις βασικές απαιτήσεις της Άγκυρας για την άρση του βέτο της αναφορικά με την ένταξη στη Συμμαχία. Με την ετυμηγορία του το Ανώτατο Δικαστήριο πέταξε το μπαλάκι στα χέρια της κυβέρνησης για το μέλλον του 35χρονου, όπως μεταδίδει η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.
Στη Σουηδία τις τελικές αποφάσεις για την έκδοση ατόμων σε τρίτη χώρα λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση αν έχει αποφανθεί αρνητικά το Ανώτατο Δικαστήριο.
Θα εκδώσει η Σουηδία τον οπαδό του PKK στην Τουρκία;
Σύμφωνα με την Aftonbladet το δικαστήριο έλαβε την απόφαση την περασμένη εβδομάδα,σε μια περίοδο που η Σουηδία και η Τουρκία εντείνουν τις συνομιλίες μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο 35χρονος είχε καταδικαστεί το 2014 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και επτά μηνών σε τουρκική φυλακή για τη μεταφορά σακιδίου που περιείχε κάνναβη. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και στη συνέχεια μετανάστευσε στη Σουηδία, αλλά συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο κατόπιν αιτήματος Τούρκων εισαγγελέων, που θέλουν να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.
Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος που τον κυνηγούν οι Τουρκικές Αρχές είναι οι σχέσεις του με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) και επειδή έχει υποστηρίξει το PKK, που η Άγκυρα κατηγορεί ως τρομοκρατική οργάνωση.
To Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας σημείωσε στην απόφασή του ότι είχε ρωτήσει τον Τούρκο εισαγγελέα εάν υπάρχουν εν εξελίξει έρευνες ή κατηγορίες σε βάρος του άνδρα για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» ή «προσβολή του Τούρκου προέδρου», κάτι που ο εισαγγελέας αρνήθηκε.
Φιλοκουρδικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη
Εκατοντάδες άνθρωποι με σημαίες του PKK διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή στη Στοκχόλμη κατά της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενοι για τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που ψηφίστηκαν υπό την πίεση της Τουρκίας, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ποινικοποιούν τη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
Όπως και η γειτονική Φινλανδία, η Σουηδία είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σπάζοντας έτσι μια μακρά παράδοση στρατιωτικής ουδετερότητας. Η Φινλανδία έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου ως το 31ο μέλος. Η ένταξη της Σουηδίας, από την άλλη, συνεχίζει να εμποδίζεται όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από την Ουγγαρία.