Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε σήμερα «απρόσκοπτη πρόσβαση» για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Σουδάν, μια χώρα που απειλείται από λιμό ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου μεταξύ αντιπάλων στρατηγών.
Υπάρχουν επαρκείς ανθρωπιστικές προμήθειες στο Πορτ-Σουδάν αλλά η πρόσβαση στον πληθυσμό αποτελεί πρόβλημα, εξήγησε η Τζιλ Λόλερ, από τη Unicef, επιστρέφοντας από την περιοχή του Χαρτούμ.
Η ίδια ηγήθηκε της πρώτης αποστολής του ΟΗΕ σε αυτή την περιοχή μετά την έναρξη του πολέμου --που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς-- μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF).
Σουδάν: Κρίσιμης σημασίας η ανθρωπιστική πρόσβαση
«Χρειαζόμαστε οι εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, διαρκή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» για να επιτραπεί σε οργανισμούς να κινηθούν στις γραμμές του μετώπου και να διασχίσουν τα σύνορα γειτονικών χωρών, δήλωσε η ίδια μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Νέα Υόρκη.
«Είναι πραγματικά η ανθρωπιστική πρόσβαση, η εξασφάλιση μιας απρόσκοπτης πρόσβασης σε αυτούς τους πληθυσμούς που είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι πραγματικά απαραίτητο», δήλωσε η ίδια.
Στις αρχές Μαρτίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ήδη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: ο πόλεμος «θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση πείνας στον κόσμο» σε μια χώρα που ήδη βιώνει την πιο σημαντική κρίση εκτοπισθέντα πληθυσμού στον κόσμο.
Επισιτιστική κρίση στο Σουδάν
Σε όλο το Σουδάν, 18 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια --εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια έχουν φθάσει στο τελευταίο στάδιο πριν από τον λιμό-- και μπορούν μετά βίας να βοηθηθούν από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης, σύμφωνα με το WFP.
Ο ΟΗΕ ζήτησε επίσης σήμερα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. «Έχουμε πραγματικά ανάγκη από πρόσθετους πόρους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τη Unicef.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανάγκη φέτος από 2,7 δισεκ. δολάρια για να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό στο Σουδάν και η έκκληση αυτή χρηματοδοτείται προς το παρόν κατά 5%, εξήγησε η Βελούτσι.
«Άρα έχουμε πραγματικά ανάγκη από στήριξη και επαναλαμβάνουμε την έκκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας στην αρχή του μήνα για να παύσουν οι εχθροπραξίες κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού», δήλωσε η ίδια.
Οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Πριν από 20 χρόνια, το Νταρφούρ γνώρισε την πιο σημαντική κρίση λιμού παγκοσμίως και ο κόσμος ένωσε τις προσπάθειές του για να απαντήσει, αλλά σήμερα, οι Σουδανοί έχουν ξεχαστεί», δήλωσε πρόσφατα η διευθύντρια του WFP Σίντι ΜακΚέιν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ