Η μάχη των εξουσιών συνεχίζεται στο Σουδάν, με τους 45.000.000 κατοίκους της χώρας να βυθίζονται στο χάος.
Εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και πυροβολισμών, οι κάτοικοι ξεμένουν από νερό και τρόφιμα.
«Σήμερα το πρωί μας τελείωσε το πόσιμο νερό» είπε στο BBC η Duaa Tariq, προσθέτοντας ότι φυλάει ένα μπουκάλι αποκλειστικά για το δίχρονο παιδί της.
Τα νοσοκομεία που χτυπήθηκαν από εκρήξεις και έμειναν χωρίς ρεύμα και ιατρικά είδη δεν μπορούν να περιθάλψουν τους ασθενείς. Μια γυναίκα ασθενής στο νοσοκομείο Al-Zara δήλωσε στο BBC τη Δευτέρα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα ή τρόφιμα. Το νοσοκομείο είναι ήδη υπερπλήρες, καθώς δέχθηκε ασθενείς από άλλο νοσοκομείο που είχε δεχθεί επίθεση από την RSF.
«Τώρα τα περισσότερα νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν ιατρικές προμήθειες, μπουκάλες αίματος, οξυγόνο και άλλα πολλά σημαντικά φάρμακα και χειρουργικά κιτ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Σουδάν, δρ Νίμα Σαΐντ Αμπίντ, στη ραδιοφωνική εκπομπή Newsday του BBC.
Ο ηγέτης του Σουδάν, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ανέφερε νωρίτερα στο CNN ότι η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 16:00 GMT, ωστόσο ο επικεφαλής της RSF, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμέντι, έγραψε στο Twitter ότι ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η εκκένωση των τραυματισμένων πολιτών, όμως δήλωσε ότι παραβιάστηκαν προηγούμενες συμφωνίες για την παύση των μαχών.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρθες, ανέφερε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους δύο στρατηγούς, των οποίων οι δυνάμεις μάχονται για τον έλεγχο, αλλά οι δυο τους δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Όπως είπε, οι συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός για αρκετές ώρες την Κυριακή και τη Δευτέρα δεν τηρήθηκαν.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μόνον η πίεση από «έναν συνασπισμό παραγόντων» θα μπορούσε να τερματίσει τις συγκρούσεις.
Ο Ahmed Soliman, εμπειρογνώμονας στο Chatham House του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν την επιρροή να το κάνουν μόνες τους, αλλά μπορούν πιθανώς να συμμετάσχουν σε διαφορετικούς παράγοντες… Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια ένας ευρύς συνασπισμός να πιέσει για να τα καταφέρει μόνιμα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα».
Αδύνατη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν
Ο Ερυθρός Σταυρός δέχεται κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους, αλλά η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «σχεδόν αδύνατη» εν μέσω πυρών.
Περίπου 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες το Σάββατο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Για την Tariq, το μόνο ασφαλές μέρος στο σπίτι της είναι «ένας μικροσκοπικός διάδρομος», όπου «ξαπλώνουμε και περνάμε όλη τη μέρα» σε ένα στρώμα. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, πέθαναν μέσα στα σπίτια τους από τυχαίες σφαίρες και πυραύλους, οπότε είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τα ανοιχτά σημεία του σπιτιού», όπως τα παράθυρα, είπε.
Δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά πηγαίνει στο διαμέρισμα ενός γείτονα για να φορτίσει το τηλέφωνό της, καθώς έχουν ένα power bank.
«Χθες το βράδυ δεν μπόρεσα να κοιμηθώ και αισθάνομαι πολύ άρρωστη», πρόσθεσε. Μια ομάδα στην κοινότητά της δημιούργησε έναν χώρο και έχει «υποσχεθεί να παρέχει τρόφιμα και νερό για όσους έχουν ανάγκη», σημείωσε.
Οι συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν επιδεινώσει την ήδη κατακερματισμένη οικονομία της χώρας, με το κόστος βασικών τροφίμων να αυξάνεται κατακόρυφα.
«Από χθες, οι τιμές των αγαθών στην αγορά εδώ αυξάνονται και υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις» δήλωσε εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που βρίσκεται στο Αλ Κανταρίφ, νοτιοανατολικά του Χαρτούμ. «Οι τράπεζες είναι κλειστές και με την κατάρρευση του νόμου και της τάξης υπάρχει ανησυχία ότι η εγκληματικότητα θα αυξηθεί».