Σε συνεχείς προσπάθειες για παροχή βοήθειας στου Έλληνες εγκλωβισμένους στο Σουδάν, βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στη χώρα.
Στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε δύο φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Επικοινωνία Μπορέλ- Δένδια για τους Έλληνες εγκλωβισμένους
Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε και χθες ο Νίκος Δένδιας, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».
Στη χθεσινή επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των 2 τραυματιών, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών - μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.
Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.
Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.
Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τουλάχιστον 120 Έλληνες και Κύπριοι
Σύμφωνα με όσα δήλωσες ο υφυπουργός ξωτερικών, Ανδρέας Καστανιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αποστολή απεγκλωβισμού από το Σουδάν όταν αυτό γίνει εφικτό.
Ο ίδιος εξήγησε ότι όταν υπάρξει εκεχειρία το ζητούμενο είναι από εκεί όπου βρίσκονται οι Έλληνες να πάνε στο αεροδρόμιο, μέσω ασφαλούς διόδου.
Να «μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν αυτό είναι εφικτό, με μια ομάδα που θα παρέχει και ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ξεκαθάρισε ο Έλληνας υφυπουργός.
Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σουδάν
Αμερικανική στρατιωτική δύναμη απομάκρυνε τις πρώτες πρωινές ώρες τους αμερικανούς διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και καλά πληροφορημένη πηγή την οποία δεν κατονομάζει.
Μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για την επιχείρηση εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.
Η διοίκηση της RSF ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στην επιχείρηση εκκένωσης χρησιμοποιήθηκαν έξι αεροσκάφη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Σαουδική Αραβία άρχισε νωρίτερα να οργανώνει την απομάκρυνση πολιτών χωρών του Κόλπου μέσω λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα, 650 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η Ιορδανία είχε γνωστοποιήσει ότι θα χρησιμοποιούσε την ίδια οδό.
Δυτικές χώρες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εκκένωσης με αεροσκάφη από το Τζιμπουτί, παρότι ο σουδανικός στρατός έχει προειδοποιήσει πως δεν θεωρεί ασφαλή τα αεροδρόμια.
Τόσο ο ΟΗΕ όσο και πολλές κυβερνήσεις έχουν απευθύνει έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνηθείσα εκεχειρία και να ανοίξουν ασφαλή δίοδο για την εκκένωση αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται.
Στον αέρα η τριήμερη εκεχειρία
Οι εχθροπραξίες του Σαββάτου παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι»), και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.
Ο επικεφαλής της RSF κατηγόρησε χθες Σάββατο τον σουδανικό στρατό ότι «δεν σεβάστηκε την εκεχειρία», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. «Αν τη σεβαστούν, θα τη σεβαστούμε κι εμείς», συμπλήρωσε.
Οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό.