Σε μια συμβολική κίνηση, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη στήριξή του στην Ουκρανία, προχώρησε ο Σον Πεν, με τον δημοφιλή ηθοποιό και σκηνοθέτη να χαρίζει «μέχρι την τελική νίκη» το βραβείο Όσκαρ που του είχε απονεμηθεί στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο 62χρονος καλλιτέχνης είπε στον «καλό του φίλο» Ζελένσκι:
«Αυτό είναι για σένα», βγάζοντας το βραβείο Όσκαρ που είχε σε μια τσάντα και τοποθετώντας το στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου. «Είναι ένα ανόητο συμβολικό πράγμα, αλλά αν ξέρω ότι είναι εδώ, μαζί σου, θα νιώθω καλύτερα και δυνατότερος για τη μάχη».
«Όταν νικήσετε, φέρ' το πίσω στο Μαλιμπού. Θα αισθάνομαι πολύ καλύτερα γνωρίζοντας πως ένα μέρος του εαυτού μου είναι εδώ».
Ζελένσκι: «Μεγάλη μου τιμή»
Ο Ουκρανός πρόεδρος έδειχνε σαφώς κολακευμένος, καθώς υπενθυμίζεται πως πριν από την ένταξή του στον κόσμο της πολιτικής ήταν ένας διάσημος ηθοποιός, αποδεχόμενος με ευχαρίστηση το χρυσό αγαλματίδιο, λέγοντας πως είναι «μεγάλη του τιμή».
Ο Ζελένσκι ανταπέδωσε την κίνηση, απονέμοντάς του παράσημο της Ουκρανικής Δημοκρατίας.
Ο Σον Πεν είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος
Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ (2003, για την ταινία «Σκοτεινό Ποτάμι» και 2008, για την ταινία «Milk») ηθοποιός αποτελεί έναν από τους πιο ξεκάθαρους υποστηρικτές της Ουκρανίας, μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.
Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, έχει απαγορευθεί η είσοδός του (όπως και του Μπεν Στίλερ) στη Ρωσία από το Σεπτέμβριο, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του ρωσικού επεκτατισμού σε βάρος της Ουκρανίας.
Ο 62χρονος Σον Πεν είναι και ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Ζελένσκι. «Είναι το πρόσωπο τόσων πολλών Ουκρανών», είχε πει χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι η ηγεσία στην οποία προσβλέπουμε, αυτή η ελεύθερη σκέψη και η αληθινή ηγεσία είναι τόσο συγκινητική», τόνισε νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Ο Σον Πεν βρισκόταν στην Ουκρανία γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ, όταν αναγκάστηκε να φύγει μετά τη ρωσική εισβολή, καταφεύγοντας στην Πολωνία, ακολουθώντας το δρόμο πολλών Ουκρανών προσφύγων εκείνες τις πρώτες δραματικές ημέρες του πολέμου.