Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως αυξάνει ως και τα 10 εκατομμύρια δολάρια το ποσό της αμοιβής που προσφέρει για πληροφορίες που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να εντοπιστούν τρία ηγετικά στελέχη της Σεμπάμπ στη Σομαλία, θέατρο αιματηρής αναζωπύρωσης των ενεργειών της τζιχαντιστικής οργάνωσης τις τελευταίες εβδομάδες.
«Το πρόγραμμα αμοιβών για την απόδοση δικαιοσύνης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (...) αυξάνει τις προσφερόμενες αμοιβές ως και τα 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα επιτρέψουν να αναγνωριστούν ή να εντοπιστούν οι κυριότεροι ηγέτες της Σεμπάμπ, ο Άχμεντ Ντιρίγε, ο Μαχάντ Καράτε και ο Τζιχάντ Μουστάφα», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Κένυα.
Οι αμοιβές αφορούν επίσης κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «διάσπαση των μηχανισμών χρηματοδότησης της Σεμπάμπ», πρόσθεσε η πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.
Πρόκειται για «την πρώτη φορά που το υπουργείο (Εξωτερικών των ΗΠΑ) προσφέρει αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα χρηματοδότησης της Σεμπάμπ», διευκρίνισε.
Σομαλία: Οι 3 ηγέτες της Σεμπάμπ για τους οποίους ζητούν πληροφορίες οι ΗΠΑ
Ο Άχμεντ Ντιρίγε είναι από το 2014 ο αρχηγός της Σεμπάμπ, οργάνωσης που ανήκει στο νεφέλωμα της Αλ Κάιντα και διεξάγει εδώ και 15 χρόνια ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με σκοπό να την ανατρέψει και να επιβάλλει τη δική της εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη Σομαλία. Η Ουάσιγκτον προσέφερε ως τώρα αμοιβή έξι εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό του.
Ο Μαχάντ Καράτε θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Ο Τζιχάντ Μουστάφα, αμερικανός πολίτης που έχει ζήσει στην Καλιφόρνια, θεωρείται εκ των βασικών στρατιωτικών ηγετών και εκπαιδευτών του κινήματος και πρωτοστάτης ως προς «τη χρήση εκρηκτικών» στις επιθέσεις της Σεμπάμπ.
«Το FBI (σ.σ. το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας) εκτιμά ότι ο Μουστάφα είναι ο πιο υψηλόβαθμος τρομοκράτης με την αμερικανική υπηκοότητα (...) στο εξωτερικό», διευκρίνισε η αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα.
Ματωμένη χρονιά
Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς η Σομαλία είναι αντιμέτωπη με την αιματηρή αναζωπύρωση των επιθέσεων της Σεμπάμπ, που ορκίζεται ότι θα ανατρέψει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Η πιο πρόσφατη ήταν η διπλή επίθεση με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου την 30ή Οκτωβρίου: είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 121 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 333, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που επικαλέστηκε τους επίσημους αριθμούς της σομαλικής κυβέρνησης χθες. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη ενέργεια της Σεμπάμπ από το 2017.
Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, τόνισε πως φέτος σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην ασταθή χώρα στο Κέρας της Αφρικής έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άμαχοι.
Σομαλία: Ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων από το 2017
Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων από το 2017 και για αύξηση 30% και πλέον σε σύγκριση με το 2021.
Οι επιθέσεις αυτές αποτελούσαν αντίποινα για ευρείας κλίμακας επιχείρηση του σομαλικού στρατού, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών ομάδων διαφόρων φυλών, που επέτρεψαν να ανακαταληφθούν εδάφη στο κεντρικό τμήμα της χώρας από τη Σεμπάμπ.
Ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε αρκετά αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων της Σεμπάμπ υποστηρίζοντας αυτή την επιχείρηση.
Ο σομαλός πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ διεμήνυσε στα μέσα Αυγούστου ότι θα εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» για να εξαλειφθεί η Σεμπάμπ και κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό να κάνει «στην άκρη» σε περιοχές που ελέγχουν οι ισλαμιστές για να μην μετατραπεί σε στόχο προσεχών επιχειρήσεων, έπειτα από αιματηρή επίθεση —κράτησε πάνω από τριάντα ώρες— σε ξενοδοχείο της Μογκαντίσου με απολογισμό θυμάτων 21 νεκρούς και 117 τραυματίες.
Σομαλία: Οι μαχητές της Σεμπάμπ εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην επαρχία της χώρας
Οι μαχητές της Σεμπάμπ απωθήθηκαν από τις κυριότερες πόλεις —συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μογκαντίσου το 2011—, αλλά συνεχίζουν να είναι ριζωμένοι σε αχανείς τομείς της επαρχίας, από όπου εφορμούν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών στόχων καθώς και αμάχων.