Σολτς σε Κινέζο πρωθυπουργό: Το Πεκίνο να μην προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία -Ουδέν σχόλιο από τον Λι Τσιανγκ - iefimerida.gr

Σολτς σε Κινέζο πρωθυπουργό: Το Πεκίνο να μην προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία -Ουδέν σχόλιο από τον Λι Τσιανγκ

Ο Όλαφ Σολτς και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ / Φωτογραφία: AP Photo
Ο Όλαφ Σολτς και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ / Φωτογραφία: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά το τέλος του 17ου κύκλου διακυβερνητικών διαβουλεύσεων των δύο χωρών στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ από την πλευρά του απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με τη Ρωσία, την οποία χαρακτηρίζει «στρατηγικό εταίρο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σολτς: Η Κίνα να μη συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την επιτιθέμενη Ρωσία - Ουδέν σχόλιο από τον Κινέζο πρωθυπουργό

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα έχει «ένα πολύ ειδικό καθήκον», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό το Πεκίνο να μη συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την επιτιθέμενη Ρωσία». Ο καγκελάριος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε συμφωνήσει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει η απειλή και καμία απολύτως χρήση πυρηνικών όπλων». Αυτό παραμένει αμετάβλητο και είμαι ευγνώμων για αυτή την κοινή σαφή θέση, σημείωσε.

Ο Λι Τσιανγκ άφησε ασχολίαστη τη γερμανική έκκληση και κατά τη διάρκεια της δικής του δήλωσης, προτίμησε να αναφερθεί στους ιστορικούς εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Η χώρα του δεν έχει άλλωστε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στηρίζει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Έπειτα από αίτημα της κινεζικής αντιπροσωπείας, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν σε κοινές δηλώσεις, δεν δέχτηκαν ωστόσο ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Στόχος η στενότερη διμερής συνεργασία Βερολίνου-Πεκίνου

Από εκεί και πέρα, Πεκίνο και Βερολίνο εμφανίζονται σε ετοιμότητα για στενότερη διμερή συνεργασία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν έχει συμφέρον από ενδεχόμενη οικονομική «αποσύνδεση» από την Κίνα, ζήτησε βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις μεγάλες εταιρίες και ανέδειξε τη σημασία της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σολτς: Κίνα και Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά

«Ας συνεχίσουμε τον διάλογο, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλά ο ένας τον άλλον και να αντιμετωπίσουμε μαζί τις παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ ο κ. Λι από την πλευρά του τόνισε ότι, «ως ισχυρές δυνάμεις, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία για να φέρει τις γερμανοκινεζικές σχέσεις σε νέο επίπεδο, να εξυπηρετήσει καλύτερα την ανάπτυξη και των δύο χωρών και να φέρει περισσότερη θετική ενέργεια και σταθερότητα στον κόσμο».

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ο καγκελάριος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναπτύξει περαιτέρω τη διμερή εμπορική συνεργασία και απέρριψε κάθε συζήτηση περί οικονομικής «αποσύνδεσης». «Απομάκρυνση από το ρίσκο δεν σημαίνει αποσύνδεση από την Κίνα. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον» από αυτό, σημείωσε, τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «η πρόσβαση στην κινεζική αγορά και οι συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού για τη Γερμανία και άλλες ξένες εταιρίες παραμένουν πρόκληση για την οποία απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις». Η Γερμανία, υπογράμμισε, χαιρετίζει την ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας, η οποία συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Σολτς: Γερμανία και Κίνα φέρουν μεγάλη ευθύνη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων στις μεγάλες εταιρίες στην Κίνα. «Οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο προσέχουν όλο και περισσότερο τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων και οι αξιοπρεπείς συνθήκες παραγωγής με τις σχετικές βελτιώσεις στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι προς το συμφέρον και των δυο μας», επισήμανε.

Μια τέτοια συνάντηση είναι «ακόμη πιο σημαντική από το σύνηθες και σε αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς με τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ μας», ανέφερε ο καγκελάριος και, ειδικά για τα θέματα κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ρυπογόνων σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επομένως φέρουν ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Κάθε τόνος CO2 που εξοικονομούμε συμβάλλει στη μείωση της υπερθέρμανσης», δήλωσε ο κ. Σολτς. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, συμφώνησαν να ξεκινήσουν διμερή διάλογο για το κλίμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωθυπουργός Κίνας: «Η σινογερμανική εμπορική και οικονομική συνεργασία έχει αποφέρει απτά οφέλη στους ανθρώπους και των δύο χωρών»

Ο Λι Τσιανγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι στα 51 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, «οι δύο πλευρές έχουν εμβαθύνει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία τους και, στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους και του κοινού οφέλους, καθιέρωσαν μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση και προωθούν από κοινού την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων που προωθούνται μεταξύ Κίνας και ΕΕ.» Η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά, συνέχισε και υπενθύμισε ότι η σινο-γερμανική οικονομική και εμπορική συνεργασία «έχει αποφέρει απτά οφέλη στους ανθρώπους και των δύο χωρών». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η γερμανική πλευρά θα παραμείνει ανοιχτόμυαλη, θα επιμείνει στην ανεξαρτησία και την αυτονομία της και θα αντιμετωπίσει κατάλληλα τα σχετικά ζητήματα με βάση τους διεθνείς κανόνες και την αρχή του πνεύματος της σύμβασης».

Δέσμευση Πεκίνου για προώθηση πράσινων τεχνολογιών

Οι δύο πλευρές, δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμη να προωθήσουν τη διευκόλυνση της μετακίνησης εργατικού δυναμικού, αλλά και να ενισχύσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Η κινεζική πλευρά δεσμεύεται να καταστήσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μία από τις κατευθυντήριες ιδέες της μελλοντικής σινο-γερμανικής συνεργασίας, προωθώντας τις πράσινες τεχνολογίες και τη βιομηχανική συνεργασία και διερευνώντας τη δημιουργία ενός λογικού και εύρυθμου καταμερισμού εργασίας στην αλυσίδα της βιομηχανίας πράσινης ενέργειας, πρόσθεσε ο Λι Τσιανγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ