Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα, «τον δυσκολότερο εδώ και γενιές» όπως προβλέπουν πολλοί.
Εν μέσω ανοικτού εκβιασμού του Πούτιν προς τη Δύση, για πάγωμα όλων των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας, η ΕΕ προετοιμάζει πλαφόν στις τιμές του ενεργειακού φυσικού αερίου. Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Citi Group προβλέπει δυσοίωνα ότι «Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», όπως δήλωσε ο Εντ Μορς παγκόσμιος επικεφαλής στην έρευνα εμπορευμάτων της Citigroup Inc. εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή θα χρειαστεί χρόνος για την αντικατάσταση του χαμένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ζήτησε την Τετάρτη μια ευρωπαϊκή παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, με τα ενδεχόμενα να περιλαμβάνουν ακόμα και την κοινή αγορά.
Αυτή τη στιγμή, οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να βρουν τρόπους να συγκρατήσουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες προκαλούν πολιτικό και οικονομικό όλεθρο σε ολόκληρη την ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μια σειρά προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των τιμών.
Αν και η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με την πρόταση περί εισαγωγής πλαφόν ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ο Σολτς δήλωσε την Τετάρτη πως θεωρεί ζωτικής σημασίας μια παρέμβαση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ενεργειακού κόστους.
«Τώρα φροντίζουμε να συζητήσουμε μαζί με την υπόλοιποη Ευρώπη πώς μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο του θέματος», είπε ο καγκελάριος στους βουλευτές στην Bundestag, σύμφωνα με το Politico.
Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς - Τρας για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς πραγματοποίησε η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, κατά την οποία συζήτησαν για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της ενεργειακής ανθεκτικότητας και ανεξαρτησίας. Η πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διασφάλιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ευρώπη, καθώς και η προστασία των χωρών που κατέστησαν ευάλωτες από τον οικονομικό εκβιασμό της Ρωσίας», ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Σολτς: Πληρώνουμε το φυσικό αέριο πολύ περισσότερο από το πραγματικό κόστος εισαγωγής του LNG
Σήμερα, η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ πληρώνουν το φυσικό αέριο σε τιμές πολύ υψηλότερες από το πραγματικό κόστος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω των θαλάσσιων δρόμων, τόνισε ο Σολτς στην ομιλία του.
Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες -που είχαν αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έχοντας φθηνότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια- έπρεπε να καλύψουν το κενό κάνοντας βραχυπρόθεσμες αγορές την τελευταία στιγμή από την παγκόσμια αγορά. Οι τιμές για αυτές τις αγορές είναι πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο στους τοπικούς εμπορικούς κόμβους της ΕΕ, εν μέρει λόγω του σοκ της απώλειας τόσο μεγάλου όγκου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πετύχουμε είναι… ότι να πληρώνουμε μόνο την τιμή της παγκόσμιας αγοράς και ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε τις υψηλότερες τιμές που απαιτούνται επί του παρόντος», είπε ο καγκελάριος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.
Η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ μπορεί να ρίξει τις τιμές
Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επιδιώξει να μειώσει τις τιμές συγκεντρώνοντας την αγοραστική της δύναμη σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, αντί κάθε χώρα της ΕΕ και οι αντίστοιχοι προμηθευτές ενέργειας να υποβάλλουν ξεχωριστές προσφορές για συμβόλαια και να έρχονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.
«Υπάρχει μια ευκαιρία να επηρεαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου μέσω της καλής και δομημένης αγοραστικής συμπεριφοράς», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επεδίωκε να καταστήσει δυνατές τις «κοινές αγορές» φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Επιτροπή δημιούργησε ήδη μια εθελοντική πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου τον Απρίλιο, αλλά από τις αρχές Αυγούστου δεν είχε ολοκληρωθεί καμία αγορά. Η Γερμανία ήταν δύσπιστη σχετικά με την ιδέα όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά.
Μετά τις 14 Σεπτεμβρίου οι επίσιμες προτάσεις της Κομισιόν
Ως μέρος μιας σειράς προτάσεων που θα συζητηθούν στο Ενεργειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, η Επιτροπή ζήτησε επίσης να οριστεί μια νέα τιμή αναφοράς φυσικού αερίου που αντανακλά το κόστος του LNG στην παγκόσμια αγορά. Αυτό θα βοηθούσε να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών που προκαλούνται από διακοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία.
Το απόγευμα της Τετάρτης, οι πρεσβευτές της ΕΕ πραγματοποίησαν μια πρώτη συζήτηση για τις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ νωρίτερα εμπειρογνώμονες από τα εθνικά υπουργεία Ενέργειας ενημερώθηκαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες σε ξεχωριστή συνάντηση.
Ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι η επίσημη πρόταση της ΕΕ θα έρθει μόνο μετά την ομιλία της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου.
«Θα συζητήσουμε το πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου με τους φίλους μας στην Ευρώπη και με όλους εδώ στη Γερμανία, γιατί αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι -οι τιμές για τα ενεργειακά αποθέματα πρέπει να μειωθούν και οι πολίτες πρέπει να σε θέση να πληρώσουν τις τιμές. Και αυτό θα κάνουμε», κατέληξε ο Σολτς.
Καμπανάκι από τον επίτροπο Οικονομίας: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ΕΕ
Τηνν ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε ότι ο «κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
«Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές», προειδοποίησε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.
«Ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο κόκκινο: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται», είπε.
Οι τιμές του αερίου ήταν στα τέλη Αυγούστου 15 φορές υψηλότερες εκείνων που ήταν πριν από την πανδημία της Covid-19 και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη του κέντρου Bruegel, ενώ το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο», προειδοποίησε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 14 Ιουλίου τις προβλέψεις της για αύξηση 2,6% στην ευρωζώνη το 2022 και 1,4% το 2023. Οι προβλέψεις αυτές ήταν ήδη μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις (2,7% και 2,3% αντίστοιχα).
Ο Τζεντιλόνι υπενθύμισε πως ο πληθωρισμός κατέρριψε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, φθάνοντας το 9,1%.
Ο επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στον δείκτη PMI που έδειξε μια μείωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.
«Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1:1 προς το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα δείχνουν πως η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη», επέμεινε.
«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά», είπε ο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους.
Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα τα ποσοστά ανάπτυξης για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο σε 0,7% και 0,8% αντίστοιχα στην ευρωζώνη.
«Οι αγορές εργασίας έχουν πολύ καλή επίδοση. Τα επίπεδα απασχόλησης στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται στο δεύτερο τρίμηνο (+0,4%). Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω και τον Ιούλιο καταγράφηκε σε ένα ιστορικό χαμηλό 6%», είπε ο Τζεντιλόνι.
«Και οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μετριάζονται, με τη συμφόρηση στα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Κίνα να έχει μειωθεί σημαντικά. Οι εξελίξεις αυτές θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φθάσει την κορύφωσή του», είπε.