Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε κατά της δημιουργίας ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με τη διαίρεση του κόσμου σε συνασπισμούς και ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση νέων συμπράξεων, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα, ον λάιν, από το περιοδικό Foreign Affairs.
Η Δύση πρέπει να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες και να προστατεύσει τις ανοικτές κοινωνίες, «όμως πρέπει επίσης να αποφύγουμε τον πειρασμό να διαιρέσουμε για μια ακόμη φορά τον κόσμο σε συνασπισμούς», έγραψε ο Σολτς στο άρθρο του.
«Αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε νέες συμπράξεις, με ρεαλισμό και χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες», πρόσθεσε.
Η «τεκτονική αλλαγή»
Ο Γερμανός καγκελάριος έγραψε για μια «τεκτονική αλλαγή» (Zeitenwende), αναφερόμενος συγκεκριμένα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έβαλε το τέλος σε μια εποχή (αυτή μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος και την ανατροπή μονοκομματικών απολυταρχικών καθεστώτων), με μια νέα, αυτή ενός πολυπολικού κόσμου, να αναδύεται.
Αναφερόμενος στη χώρα του, τόνισε ότι «οι Γερμανοί έχουν την πρόθεση να γίνουν οι εγγυητές της ευρωπαϊκής ασφάλειας που οι σύμμαχοί μας περιμένουν από εμάς να είμαστε, γεφυροποιοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρικτές πολυμερών λύσεων σε παγκόσμια προβλήματα».
Σολτς προς Πούτιν: Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή της επικράτειας του ΝΑΤΟ
Σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες απειλές, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «ρεβανσιστικό ιμπεριαλισμό» του Πούτιν, ο οποίος πρέπει να σταματήσει, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη διατλαντική συνεργασία και στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα υπάρξει άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά αποτροπή της περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στο Ρώσο πρόεδρο πως «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα της επικράτειας του ΝΑΤΟ». Η επιδίωξη του Πούτιν, συνεχίζει, να διαιρέσει τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, το μόνο που πέτυχε ήταν να οδηγήσει σε βήματα προόδου την ΕΕ και την προοπτική διεύρυνσής της, κάνοντας τον χειρότερο εφιάλτη του πραγματικότητα.
Σε σχέση με την Κίνα, ο Όλαφ Σολτς επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία, ωστόσο σημειώνει τις προκλήσεις και πιο συγκεκριμένα στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν καθώς και τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.
«Στην επίσκεψή μου στο Πεκίνο, εξέφρασα τη σθεναρή υποστήριξη σε μια διεθνή τάξη βασισμένη στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και για ανοικτό και δίκαιο εμπόριο» τόνισε, κλείνοντας με μια γενικότερη αναφορά πως σε έναν πολυπολικό κόσμο «ο διάλογος και η συνεργασία πρέπει να επεκταθεί πέρα από τη "ζώνη άνεσης" των δημοκρατιών».