Ως φυσικός διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, μολονότι προέρχεται από άλλο κόμμα, επιχειρεί να εμφανιστεί ο Όλαφ Σολτς, μια στρατηγική που φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Από εκεί που έβλεπαν τις πλάτες των αντιπάλων τους πριν από μερικές εβδομάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς κοντράρουν πλέον στα ίσα τους Χριστιανοδημοκράτες – σε κάποιες δημοσκοπήσεις μάλιστα έχουν ισχνό προβάδισμα – κι αν διατηρήσουν τη φόρα αυτή μέχρι τις κάλπες, τότε θα έχουν πετύχει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην πολιτική ιστορία της Γερμανίας.
Aν και φάνηκε προς στιγμήν να αιφνιδιάζεται από τις επιθέσεις των αντιπάλων του στη χθεσινή πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων για την καγκελαρία, ο Σολτς γρήγορα ανέκτησε την ψυχραιμία του και απέκρουσε τα πυρά του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ για τις αμυντικές δαπάνες και της «Πράσινης» Αναλένα Μπέρμποκ ότι o νυν αντικαγκελάριος και το SPD δεν έχουν τα φόντα για να οδηγήσουν τη Γερμανία στο μέλλον. Με μια τεχνοκρατική, ικανή εμφάνιση ο Σολτς κέρδισε σύμφωνα με το 36% των θεατών σε σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa τις εντυπώσεις έναντι 30% της Μπέρμποκ και 25% του Λάσετ.
Copy paste της χαρακτηριστικής χειρονομίας της Μέρκελ από τον Σολτς
Ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου κατάφερε την δημοσκοπική ανατροπή το τελευταίο διάστημα εμφανιζόμενος ως διάδοχος που θα συνεχίσει στα βήματα της Μέρκελ, που παραμένει δημοφιλέστερη – μπροστά από τον Σολτς - πολιτικός στη Γερμανία μετά από 16 συναπτά έτη στην εξουσία.
Μάλιστα σε ένα αφιέρωμα της κεντροαριστερής Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου ο Σολτς πόζαρε χαμογελαστός αντιγράφοντας την χαρακτηριστική χειρονομία της Μέρκελ με τους αντίχειρες και τα δάχτυλα ενωμένα σε σχήμα καρδιάς, ενώ διαφήμιση σε γυναικείο περιοδικό στη Γερμανία υποστήριξε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει “Kanzlerin” (ο θηλυκός τύπος του καγκελάριου στα γερμανικά). «Προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι τρόπον τινά διάδοχος της Μέρκελ, πράγμα που δεν ισχύει, βέβαια», σχολίασε σε χθεσινή του συνέντευξη στο πρώτο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας– αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών – Μάρκους Ζέντερ, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Συντηρητικών για την καγκελαρία.
Η εκστρατεία του Σολτς αποτελεί μια παραλλαγή εκείνης της Μέρκελ προ τετραετίας, όταν εστίασε στο αίσθημα ασφάλειας των ψηφοφόρων, συνοψίζοντας το σύνθημά της στη διάρκεια ντιμπέιτ με τη φράση «εμένα με γνωρίζετε». Ο Σολτς, βέβαια, δεν είναι Μέρκελ, αλλά η τετραετής θητεία του αντικαγκελάριου στο τιμόνι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λειτουργεί ως αβαντάζ έναντι των όχι ιδιαίτερα γνωστών σε πανεθνικό επίπεδο Λάσετ και Μπέρμποκ, που δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν την κυβερνητική του εμπειρία – πέρα από τις γκάφες τους στη διάρκεια της καμπάνιας.
Ο δρόμος του Σολτς προς την καγκελαρία
Ο Σολτς είχε ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: Εξασφάλισε το χρίσμα του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία τον Αύγουστο του 2020, οκτώ μήνες προτού χριστεί υποψήφια των Πρασίνων η Μπέρμποκ και η Δεξιά επιλέξει τελικά τον Λάσετ έναντι του Ζέντερ, ένα χρονικό προβάδισμα που εκμεταλλεύτηκε ο νυν ΥΠ ΟΙΚ για να αναδείξει το προφίλ του και να φρενάρει τη δημοσκοπική κατρακύλα των Σοσιαλδημοκρατών, μέχρι που πήραν μάλιστα και κεφάλι, την ώρα που πέφτουν οι Συντηρητικοί. Την ώρα που ο Λάσετ αμφισβητείται και η πλειονότητα των δεξιών ψηφοφόρων θα προτιμούσαν στη θέση του τον Ζέντερ, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμέρισαν τις εσωτερικές τους διαφορές κι ενώθηκαν πίσω από τον Σολτς.
Οι φωτογραφίες του Σολτς κυριαρχούν στις προεκλογικές αφίσες του SPD, ενώ σε εκείνες των Συντηρητητικών προβάλλεται ένα ευρύ φάσμα Γερμανών σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί το κόμμα ως ενωτική δύναμη. Κι ενώ ο Σολτς εμφανίζεται ως «κληρονόμος» τρόπον τινά της Μέρκελ, ο Λάσετ αναγκάζεται να κινείται προσεκτικά για να μην τον επισκιάσει η απερχόμενη καγκελάριος. Το SPD μπορεί, βέβαια, να σταθεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Σολτς, καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη για την εκλογή του επόμενου καγκελάριου κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με τους Πράσινους να προβάλουν ως πιθανός εταίρος είτε των Σοσιαλδημοκρατών, είτε της Δεξιάς, οι Φιλελεύθεροι – που θα προτιμούσαν συμμαχία με τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης – πιθανώς να παίξουν ρόλο κλειδί.
Την ίδια ώρα το SPD έχει απομακρυνθεί από την κεντρώα πολιτική του Σολτς μετά την εκλογή πέρυσι των Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και της Σάσκια Έσκεν, που εκπροσωπούν την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών. Οι τελευταίοι έδωσαν το χρίσμα στον Σολτς, ως τον πλέον αναγνωρίσιμο πολιτικό του κόμματος, που ήταν μάλιστα πρόθυμος να το αποδεχθεί σε μια περίοδο που οι Συντηρητικοί κάλπαζαν στις δημοσκοπήσεις. Οι διαφορές προτεραιοτήτων στα δύο στρατόπεδα του SPD δεν αποκλείεται να βγουν έτσι στη φόρα καθώς ο Σολτς ήδη δέχεται πιέσεις να συγκροτήσει συμμαχία με το Αριστερό Die Linke – ο ίδιος κράτησε και χθες στο ντιμπέιτ κλειστά τα χαρτιά του -. Το στοίχημα για τους επιτελείς του είναι να μεταφραστεί, ως εκ τούτου, η υψηλή δημοτικότητά του σε ψήφους για το SPD στις εκλογές. Στο μεταξύ οι Σοσιαλδημοκράτες συνεχίζουν να προβάλουν τον Σολτς στην καμπάνια τους παραλληλίζοντάς τον μάλιστα με τον Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ και αναδεικνύοντας όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα στο δημόσιο βίο. «Καταφέραμε πολλά ως σήμερα και τώρα το θέμα είναι να πετύχουμε πολλά περισσότερα», λέει ο ίδιος σ’ ένα σποτ.