Ανακατατάξεις υπήρξαν τις τελευταίες ώρες στο πολιτικό σκηνικό της Σλοβακίας, καθώς αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα SaS.
Οι υπουργοί που προέρχονταν από το κεντροδεξιό κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS) υπέβαλαν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου τις παραιτήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Σλοβακίας συνεχίζει το έργο της χωρίς να διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.
Μετά τις παραιτήσεις αυτές εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής της ενέργειας και να στηρίξει σθεναρά την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Η κυβερνητική κρίση σιγόβραζε από τον Ιούλιο, όταν το SaS απαίτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας, Ιγκόρ Μάτοβιτς, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα OLANO.
Το SaS κατηγορούσε τον Μάτοβιτς ότι στηρίχθηκε στους βουλευτές ενός ακροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος για να περάσει ένα νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να στηριχθούν οι πολίτες που πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
Το OLANO αρνήθηκε, και ο ηγέτης του SaS, Ρίτσαρντ Σούλικ, είπε ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία τους.
«Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι πλέον δυνατή» η συνεργασία, είπε, καθώς ανακοίνωνε τις παραιτήσεις. «Θα είμαστε μια εποικοδομητική αλλά σκληρή αντιπολίτευση» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το κόμμα του θα στηρίζει κατά περίπτωση τις κυβερνητικές προτάσεις στο Κοινοβούλιο.
Το SaS είχε τέσσερις υπουργούς στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Σούλικ, ο οποίος είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χέγκερ, είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της. Πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, τις οποίες θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.
Με την αποχώρηση του SaS, η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο, αφού μένει πλέον μόνο με 70 έδρες, σε σύνολο 150. Το γεγονός αυτό περιπλέκει την έγκριση των νομοσχεδίων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.