Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον παραπλάνησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία ερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνησή της τις κατηγορίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς που είχαν διατυπωθεί εις βάρος του προκατόχου της, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Η Στέρτζον διέψευσε ότι είπε ψέματα σε αυτήν την επιτροπή που ερευνούσε τις κατηγορίες εις βάρος του πρώην συμμάχου και μέντορά της, Άλεξ Σάλμοντ. «Η Πρώτη Υπουργός είπε την αλήθεια στην επιτροπή, στην οκτάωρη κατάθεσή της και εμμένει σε αυτήν την κατάθεση», ανέφερε ένας εκπρόσωπός της απαντώντας στο ρεπορτάζ του καναλιού, σύμφωνα με το οποίο η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Στέρτζον την παραπλάνησε.
Υπό πίεση η Στέρτζον, αν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη αυτή
Το πώς η ίδια η Στέρτζον, το κόμμα της και η κυβέρνησή της χειρίστηκαν τις κατηγορίες σε βάρος του Σάλμοντ έχει αναδειχθεί σε μείζονα απειλή για την ηγεσία της και για το όραμά της να οδηγήσει τη Σκωτία στην ανεξαρτησία. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μάθιους, τον επικεφαλής του γραφείου του Sky στη Σκωτία, η Επιτροπή που εδρεύει στο Χόλιρουντ του Εδιμβούργου και στην οποία έδωσε πολύωρη κατάθεση η Στέρτζον στις 3 Μαρτίου, ανέφερε ότι «έδωσε μια ανακριβή εικόνα του τι συνέβη και παραπλάνησε την επιτροπή σε αυτό το ζήτημα».
Αν επιβεβαιωθεί μια τέτοια εξέλιξη, η Στέρτζον θα βρεθεί υπό πίεση να παραιτηθεί, γεγονός που θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό στη Σκωτία, ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.
Η Στέρτζον είναι η αρχηγός του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), του μεγαλύτερου της επαρχίας. Πριν ξεσπάσει η διένεξη με τον Σάλμοντ το SNP αναμενόταν να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και αυτό, σύμφωνα με τη Στέρτζον, θα σήμαινε ότι ο λαός της έδωσε την εντολή να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαμάχη μεταξύ τους έχει ήδη μειώσει το προβάδισμα του κόμματος. Η παραίτηση της Στέρτζον πιθανότατα θα προκαλούσε χάος στην προεκλογική εκστρατεία του SNP.
Ο Σάλμοντ, ο οποίος δικάστηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και απαλλάχθηκε, αυτοπροβάλλεται ως το θύμα μιας συνωμοσίας σε στόχο την εκδίωξή του από τον δημόσιο βίο. Η Στέρτζον απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό ως παράλογο.