Η νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές και η κατάκτηση της πλειοψηφίας από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στη Σκωτίας ανοίγει το δρόμο για ένα παρατεταμένο πολιτικό, νομικό και συνταγματικό μπρα-ντε-φερ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μ’ έναν αέρα αυτοπεποίθησης και χωρίς καν να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα η Νίκολα Στέρτζεον, που πέρασε τα 35 από τα πενήντα χρόνια της ζωής της δίνοντας μάχες για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, έσπευσε να διακηρύξει την «ιστορική νίκη» για τέταρτη συνεχή θητεία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που κατέλαβε 64 από τις 129 έδρες του Χόλιρουντ, του κοινοβουλίου του Εδιμβούργου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Η Στέρτζεον τόνισε ότι το αποτέλεσμα δίνει ώθηση στα σχέδιά της να πιέσει για ένα δεύτερο, πολυπόθητο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μόλις τελειώσει η πανδημία της Covid-19, προσθέτοντας ότι θα είναι εξοργιστικό και παράλογο να προσπαθήσει ο Τζόνσον να αγνοήσει τη δημοκρατικού βούληση των Σκωτσέζων. « λαός της Σκωτίας έδωσε την πλειοψηφία της Βουλής στα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία», τόνισε. «Δεν υπάρχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση για τον Μπόρις Τζόνσον, ή οποιονδήποτε άλλον να επιδιώξει να μπλοκάρει το δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να επιλέξει το μέλλον του. Είναι η βούληση της χώρας», πρόσθεσε.
Το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος κι ο ίδιος έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι θα αρνηθεί, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο» κάτι τέτοιο, και σημειώνοντας ότι οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014.
Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και εκείνη της Σκωτίας, που εδώ και 314 χρόνια είναι ενωμένη με την Αγγλία και την Ουαλία, για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές επιμένουν ότι έχουν τη δημοκρατική νομιμότητα, η κυβέρνηση Τζόνσον υποστηρίζει ότι έχει το νόμο με το μέρος της και δεν αποκλείεται η τελική απόφαση για ένα νέο δημοψήφισμα να κριθεί στα δικαστήρια.
Τζόνσον: «ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο» ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
«Νομίζω ότι ένα δημοψήφισμα στην παρούσα συγκυρία θα ήταν ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο», είπε ο Τζόνσον στην εφημερίδα Daily Telegraph αν και έριξε κάπως τους τόνους σε επιστολή του πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στη Σκωτία καλώντας την Στέρτζεον να μετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με τις τέσσερις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (της Βόρειας Ιρλανδίας περιλαμβανομένης) για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία της Covid-19. Είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις, έγραψε ο Τζόνσον στην επιστολή του, σημειώνοντας προς την Στέρτζεον: «Πιστεύω παθιασμένα ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων σ’ ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και του λαού της Σκωτίας εξυπηρετούνται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Το δείξαμε και στην εμβολιαστική εκστρατεία».
Το SNP ήλπιζε να κατακτήσει την αυτοδυναμία, που θα ενίσχυε το αίτημά του για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, αλλά απέτυχε εν μέρει λόγω ενός εκλογικού συστήματος που ευνοεί τα μικρότερα κόμματα. Οι υπέρμαχοι της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι η αποτυχία του SNP να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία διευκολύνει τον Τζόνσον να απορρίψει το επιχείρημά τους ότι έχουν τη λαϊκή εντολή για ένα δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι Πράσινοι της Σκωτίας, που είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα, εξασφάλισαν οκτώ έδρες στο Χόλιρουντ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου.
Οι Σκωτσέζοι πολιτικοί παίρνουν αποστάσεις από πολιτικές άλλων τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι πολίτες παραμένουν διχασμένοι ως προς το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος. Από την άλλη πλευρά το Βrexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων και η αίσθηση ότι η κυβέρνηση της Στέρτζεον τα πήγε καλά στη διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με την αντιπάθεια προς την κυβέρνηση Τζόνσον ενίσχυσαν την υποστήριξη προς τους αυτονομιστές. Στο δημοψήφισμα του 2015 το 55% των Σκωτσέζων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι αμφίρροπο το αποτέλεσμα σ’ ένα νέο. Η Στέρτζεον είπε ότι προτεραιότητά της, τώρα, είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και το SNP έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι απίθανη η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μέχρι το 2023. Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, ωστόσο, τόνισε ότι μια ενδεχόμενη προσφυγή της κυβέρνησης Τζόνσον στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρει ένα δημοψήφισμα θα συνιστά πλήρη περιφρόνηση της δημοκρατίας στη Σκωτία: «Αδυνατώ να σκεφτώ ένα πιο πειστικό επιχείρημα για τη σκωτσέζικη ανεξαρτησία από τον παραλογισμό μιας κυβέρνησης του Γουέστμινστερ, που ενδέχεται να προσφύγει στα δικαστήρια για να ανατρέψει τη σκωτσέζικη δημοκρατία».