Οι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό από την επόμενη Δευτέρα στη Σκωτία, αλλά η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Αγγλία, ανακοίνωσε η πρώτη υπουργός Νίκολα Στέρτζον.
Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης αυτής της βρετανικής επαρχίας των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων επέλεξε να ακολουθήσει μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, σε σύγκριση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Τέλος στους περιορισμούς από τις 19 Ιουλίου στη Βρετανία
Ο τελευταίος επιβεβαίωσε χθες ότι από τις 19 Ιουλίου τερματίζονται σχεδόν όλοι οι υγειονομικοί περιορισμοί στην Αγγλία – μεταξύ άλλων και η προστατευτική μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση – παρά τους φόβους που εκφράζει η επιστημονική κοινότητα για αύξηση των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Δέλτα.
Χάρη στους εμβολιασμούς «χαλαρώνουμε τους περιορισμούς από την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν τους εγκαταλείπουμε», είπε η Στέρτζον. Στους δημόσιους χώρους οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Επίσης, στους κλειστούς δημόσιους χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική «για κάποιο διάστημα» η χρήση μάσκας, ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες.
Η τηλεργασία θα αρχίσει να τερματίζεται «σταδιακά» από τις 9 Αυγούστου. Τα νάιτκλαμπ θα παραμείνουν κλειστά.
Παραμένουν οι περιορισμοί στις συναθροίσεις στα σπίτια
Τροποποιούνται επίσης, αλλά δεν αίρονται, οι κανόνες για τις συναθροίσεις στα σπίτια, όπου θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι και οκτώ άτομα από τρία διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως στις παμπ, θα επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι και δέκα ατόμων από τέσσερα νοικοκυριά. Επίσης, οι παμπ στο εξής θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, αντί για τις 23.00.
Όσον αφορά τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις «πορτοκαλί» χώρες, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στη Σκωτία, εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Στη Βρετανία η κάθε επαρχία αποφασίσει μόνη της το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των μέτρων. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία επέλεξαν να τα άρουν με πιο αργούς ρυθμούς, σε σύγκριση με την Αγγλία.