Ο πλέον μακροχρόνιος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ τελειώνει όπως άρχισε: με την Αμερική να θρηνεί τα θύματα μιας τρομοκρατικής επίθεσης κι έναν οργισμένο Πρόεδρο -το 2001 ήταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, τώρα ο Τζο Μπάιντεν - να ορκίζεται ότι θα κυνηγήσει τους δράστες στο Αφγανιστάν, σχολιάζει το CNN.
Το μακελειό που προκάλεσε το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν με τους 12 Αμερικανούς στρατιώτες και τους δεκάδες Αφγανούς νεκρούς έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ συγκλόνισε τον πλανήτη και συντάραξε τις ΗΠΑ καθώς ολοκληρώνουν εσπευσμένα τη χαοτική αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν φέρνοντας σε δεινή θέση τον Μπάιντεν. Και η πιο ανησυχητική συνειδητοποίηση στον απόηχο του λουτρού αίματος, είναι ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα πριν την εκπνοή της προθεσμίας εκκένωσης στις 31 Αυγούστου, όπως προειδοποίησε ο στρατηγός Κένεθ Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Με την πλάτη στον τοίχο ο Μπάιντεν μετά το χθεσινό μακελειό στην Καμπούλ
Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη «σκοτεινότερη μέρα» της μέχρι τώρα θητείας του Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη απογοητεύσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που ήλπιζαν ότι στην μετά - Τραμπ εποχή η Αμερική θα αναλάβει τις ηγετικές της ευθύνες. Η χθεσινή τραγωδία βρίσκει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σ’ ένα αλλαγμένο εσωτερικό πολιτικό τοπίο, με τις εικόνες της επιστροφής των σορών στρατιωτών καλυμμένων με την αστερόεσσα να επαναφέρουν το Αφγανιστάν στο «τραπέζι της κουζίνας» των αμερικανικών νοικοκυριών, όπως σημειώνει ο Guardian, και στελέχη των Ρεπουμπλικανών να πνέουν μένεα κατά του ενοίκου του Λευκού Οίκου αξιώνοντας την παραίτησή του, η καλώντας την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να επικαλεστεί τη σχετική τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος για να τον αποπέμψει από την εξουσία. «Αυτό που είδαμε είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής αποτυχίας του Τζο Μπάιντεν. Είναι πλέον οδυνηρά σαφές ότι δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε την ικανότητα να ηγηθεί. Πρέπει να παραιτηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόουλι.
Ο Μπάιντεν είχε πει, θυμίζει η βρετανική εφημερίδα, σε μια ιδιωτική συζήτηση πριν από 11 χρόνια με τον τότε ο ειδικό απεσταλμένο του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία υποχρέωση έναντι των Αφγανών που τους βοήθησαν. «Γ@μ..έ το αυτό, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Το κάναμε στο Βιετνάμ, ο Νίξον κι ο Κίσινγκερ απέφυγαν τις συνέπειες». Αλλά το μακελειό στην Καμπούλ τροφοδοτεί αναπόφευκτα το κλίμα πόλωσης στις ΗΠΑ εκτοξεύοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Ζοφερό το μέλλον για τους Αφγανούς
Μακροπρόθεσμα οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ δίνουν μια πρόγευση του χάους που επίκειται στο Αφγανιστάν και μαρτυρούν την παταγώδη αποτυχία της εξαγωγής δυτικού τύπου δημοκρατίας σε μια χώρα που δεν είχε τις προϋποθέσεις, όπως σημείωσε και ο Χένρι Κίσινγκερ σε άρθρο του στον Economist. Αν το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν ήθελε να τραβήξει πάνω του τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας υπογραμμίζοντας τα όρια της ισχύος των ΗΠΑ, το σίγουρο είναι ότι τα κατάφερε. Κι ο όρκος εκδίκησης του Μπάιντεν ίσως αποδειχθεί πολύ δυσκολότερος χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ή κάπου κοντά.
Οι τζιχαντιστές του ISIS του Χορασάν είναι ορκισμένοι εχθροί των Ταλιμπάν, που τους θεωρούν πολύ φιλελεύθερους, κι οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν χθες στην Καμπούλ προοιωνίζονται νέα φονικά χτυπήματα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αμερικανών. Και το μέλλον για τους Αφγανούς φαντάζει ακόμη πιο ζοφερό – «μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση» σε εξέλιξη, όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αν συνυπολογιστούν οι απειλές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ιδιαίτερα των γυναικών – από τους Ταλιμπάν που απειλούν να επαναφέρουν στο Μεσαίωνα τη χώρα, η αποδυνάμωση των κυβερνητικών θεσμών κι η καταβαραθρωμένη οικονομία, την ώρα που κλείνουν οι στρόφιγγες της διεθνούς βοήθειας.
Με τις δραματικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τον Μπάιντεν καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποιούν το μέγεθος της αποτυχίας της χώρας τους στο Αφγανιστάν, όπως το συνόψισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μέχντι Χασάν, παρουσιαστής του δικτύου MSNBC: «Εισβάλαμε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Αλ Κάιντα, που μας επιτέθηκε. Καθώς αποχωρούμε, δεχθήκαμε επίθεση από μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση, τον ISIS, χειρότερη από την Αλ Κάιντα, μια οργάνωση που δεν υπήρχε όταν είχαμε εισβάλει. Το ξανάπα και παλιότερα: το μόνο που μας πρόσφερε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ήταν περισσότερους πολέμους και περισσότερη τρομοκρατία».