Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζει σκληρό μπρα ντε φερ στην επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και τη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας ανταλλάγματα.
Η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τις υποσχέσεις της Σουηδίας για την πάταξη των Κούρδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και είναι απίθανο να άρει τις αντιρρήσεις της στην υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν οι Σουηδοί λάβουν πιο δραστικά μέτρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.
«Αυτές οι δηλώσεις της Σουηδίας είναι καλές, αλλά δεν αρκούν μέχρι να εφαρμοστούν», δήλωσε ο Τσελίκ αργά τη Δευτέρα. «Περιμένουμε να γίνουν πραγματικότητα».
Η Τουρκία ζητά εγγυήσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απαιτήσει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία -και οι δύο χώρες επεδίωξαν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία-- να εκδώσουν υπόπτους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.
Οι παρατηρήσεις του Τσελίκ, ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στη γειτονική χώρα αυτή την εβδομάδα και ενός ξεχωριστού ταξιδιού του νέου πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον την επόμενη εβδομάδα, σηματοδότησαν ότι η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί αυτόματα με τα άλλα μέλη της συμμαχίας και δεν θα επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης, αν δεν καλυφθούν οι απαιτήσεις της, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Στόλτενμπεργκ ενθάρρυνε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας, η οποία μαζί με την Ουγγαρία παραμένουν διστακτικές στη είσοδο των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους.
Ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συζητήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ καθώς και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να υποδεχθεί τον Σουηδό πρωθυπουργό στην Άγκυρα στις 8 Νοεμβρίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «η αποτροπή των τρομοκρατικών οργανώσεων από το να θέσουν σε ομηρία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της με την Τουρκία αποτελεί κοινό συμφέρον», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Το θέμα που εξοργίζει την Άγκυρα είναι πως η Σουηδία αποτελεί χώρα προορισμό για χιλιάδες πρόσφυγες που διαφεύγουν συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.
«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι νόμιμος»
Ο Κρίστερσον, από τη μεριά του, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του «δεσμεύεται ολόψυχα για την τήρηση της συμφωνίας» που έχει συναφθεί με την Τουρκία. «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι νόμιμος», πρόσθεσε.
Η τουρκική κυβέρνηση αξιοποιεί το κουρδικό για να εγείρει το εθνικιστικό της ακροατήριο, εν όψει και των εκλογών το ερχόμενο έτος, επιδιώκοντας να λάβει εγγυήσεις από χώρες όπως η Σουηδία για την καταστολή των κουρδικών οργανώσεων, τις οποίες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ.