Την στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις και την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία σκιαγραφούν οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μηνύματα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση, από Βρυξέλλες και Ρότερνταμ.
Ακόμα και τα φόρα που επέλεξε για να απαντήσει στις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να διεθνοποιήσει την «αδιέξοδη και παράλογη» τακτική της Τουρκίας αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία συνάντησης του με ξένους ηγέτες ή συμμετοχής σε ευρωπαϊκούς και διεθνής οργανισμούς.
Φροντίζει παράλληλα να καθιστά απόλυτα σαφές ότι «κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο». Η αυστηρή προειδοποίηση που απεύθυνε από το συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ ασφαλώς είχε ως κύριο αποδέκτη την Άγκυρα, αλλά δεν περιοριζόταν εκεί.
Η Αθήνα θέλει και οι σύμμαχοι να γνωρίζουν ότι δεν θα ανεχθεί οποιοδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και να είναι σίγουροι για την αντίδρασή της. Εξ ου και η αναφορά ότι «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις» προς τον Όλαφ Σολτς κατά την χθεσινή τους συνάντηση και μετά τις δηλώσεις…ουδετερότητας που είχαν γίνει την προηγούμενη μέρα από τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών.
Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκτυπώσει αρκετούς χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας», ώστε κανένας συνομιλητής του πρωθυπουργού να μην έχει αμφιβολία για τον αναθεωρητισμό που πρεσβεύει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Τι εκτιμά η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων 24ωρων
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε χθες εμμέσως και την αποκωδικοποίηση που κάνει η κυβέρνηση για την κλιμάκωση της έντασης από την τουρκική πλευρά τον τελευταίο μήνα. Αφενός βλέπουν έναν εκνευρισμό που οφείλεται στην επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, την αξιοποίησε για να καυτηριάσει την τουρκική επιθετικότητα, και αφετέρου στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν. Μπορεί να μην έχει καμία πρόθεση να κάνει «ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία», όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά είναι εμφανές ότι εκτιμά πως τα αδιέξοδα αυτά οδηγούν τον κ. Ερντογάν να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης με την Ελλάδα προκειμένου να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη της χώρας του. Για αυτό έχει αποφασίσει η ελληνική πλευρά να μην μπει σε λεκτική αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά να απαντά θεσμικά και «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως έκανε με την επιστολή στον ΟΗΕ» για τις απαράδεκτες αιτιάσεις περί κυριαρχίας που προβάλει εσχάτως η Τουρκία.
Πίσω από την στρατηγική που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις. Οι «λεονταρισμοί» στους οποίους καταφεύγει η τουρκική ηγεσία δεν την βοηθούν ούτε στο εσωτερικό καθώς η πίεση στην οικονομία είναι τεράστια και η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγεί την λίρα σε μεγαλύτερη κατρακύλα. Βέβαια, μια αδιέξοδη κατάσταση μπορεί να καταστήσει ακόμα πιο επικίνδυνες της κινήσεις της άλλης πλευράς. Όμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν θα δημιουργήσει ένα νέο θερμό καλοκαίρι ανάλογο του 2020 και θα περιοριστεί σε ρητορικές επιθέσεις. Αυτές σκοπεύει να αποδομήσει η κυβέρνηση και να δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις με στοιχεία και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απειλή και υπάρχει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και στο θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο μπορεί να εργαλειοποιήσει εκ νέου η Άγκυρα, στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».